Arabam Neden Çalışmıyor? Yaygın Nedenler Nelerdir?

Merhabalar Öncelikle geçmiş olsun. Bu yazıda yaygın nedenleri ve sorunla ilgili sizin yapabileceklerinizden bahsedeceğim.

Faydalı olacağını umuyorum.

Bir arabanın çalışmamasının en yaygın 3 nedeni şunlardır

 

1) Zayıf Akü

Akü bir kaç seneden daha eskiyse arızalanabilir veya zamanla aracı çalıştırmaz hale gelebilir. Her iki durumda da aracın çalıştırılması için takviye edilmesi gerekebilir.

2)Marş Motoru Sorunları

Marş motoru motora ilk hareketi veren kısımdır ve arızalanmasıda yaygın bir arızadır. Marş motoru, marş motoru kontrol kablosundaki zayıf bağlantı veya aşınmış/gevşek akü kabloları nedeniyle de çalışmayı durdurabilir.

3)Çalışma Sistemi Sorunları

Motorun çalıştırılmasına izin verilmeden önce bir kaç koşulun yerine getirilmesi gerekir.

Örneğin Motor yol bilgisayarına güç gelmelidir. Eğer otomatik viteste park veya boşta olması gerekmektedir. İmmobilizer anahtarı tanımalıdır. Araba modeline göre değişir ama fren pedalına veya debriyaj pedalına basılmalıdır.

Bu koşullar modellere göre değişiklik gösterir. Ama bu sistemler varsa ve içlerinden bir tanesi arızalandıysa yada yerine getirilmediyse araç çalışmaz.

 

Zayıf Akü Belirtileri

  • Gösterge panelinde ışık yok ve dış ışıklar çalışmıyor (akü tamamen boşaldığında).
  • Gösterge panelindeki ışıklar yanıyor, ancak çalıştırmak için anahtarı çevirdiğinizde veya Başlat düğmesine bastığınızda hiçbir şey olmuyor veya gösterge paneli ışıkları sönüyor (Akü lambaları çalıştırmak için yeterli ancak marşa basıldığında voltajı düşüyor ve aracı çalıştıramıyor)

 

  • Çalıştırırken, marş motoru bir kez veya tekrar tekrar tık sesi çıkarıyor ancak motoru çalıştırmıyor. Veya marş motoru motoru yavaşça çalıştırır ve sonra durur (akünün bir miktar şarjı olduğunda ancak aracı çalıştırmak için yeterli olmadığında).

 

Anlamanın basit yolları. Ön cam sileceklerini açın normalden çok daha yavaş hareket ediyorsa aküyle ilgili bir sorun vardır.

Yazıya göz atabilirsiniz

Akü Takviyesi Nasıl yapılır?Püf noktaları nelerdir?Motosiklet ve Arabada Akü takviyesi

 

Marş Motoru Sorunları

Marş motoru Yüksek tork uygulayabilen güçlü bir 12volt motordur. Ancak zamanla kömür yatakları kollektörler aşınır. Ortalama bir ömürleri olmaz bu marşa basma sıklığınızla ilgilidir.

Yukarıdaki testleri yaptınız ve akünün sağlam olduğunu düşünüyorsunuz.

    • Akünün yeterli şarjı var ancak Park veya Nötr konumda çalıştırma sırasında hiçbir şey olmuyor (marş motoru arızalanırsa veya terminaldeki kötü bağlantı nedeniyle veya başka nedenlerden dolayı güç almıyorsa)
    • Marş motoru kabloları ve soketleri oksikletmesi ve temassızlığı nedeniylede enerji alamıyor olabilir.
    • Akü iyi durumda, ancak marş motoru yalnızca tek bir tıklama yapıyor (örneğin, marş motoru solenoidi kontakları veya marş motoru fırçaları aşındığında)
    • Akü iyi durumda ancak marş motoru sürtünme yapıyor veya “gerilme” yapıyor. arabayı çalıştırırken ses çıkarıyor ve yavaş dönüyor (marş motoru mili burçlarının veya yataklarının aşınmış olması gibi mekanik bir sorun varsa)
    • Marş motoru çalışıyormuş gibi ses çıkarıyor ancak motoru çevirmiyor (mekanik bir sorun nedeniyle marş dişlisi motorun esnek plakasına veya volan dişlisine geçmediğinde)

Normalde yukarıdaki gibi çalışması gerekiyor.

    • Akü kutupbaşlarını ve temas noktalarını kontrol etmeyi unutmayın. Oksikli kötü kablo tesisatına sahip bir tesisat yüzünden de çalışmayabilir.
Çalışma Sistemi Sorunları
  • Marş motorunun çalışmasına izin verilmeden önce motor bilgisayarına güç verilmeli ve aşağıdakileri kontrol etmelidir.
  • İmmobilizer anahtarı okuyor mu? Eğer immobilizer sistemi okumazsa araç marşa basmaz.
  • Araç boşta çalışıyor ancak park konumunda çalışmıyorsa bunun nedeni switch te olabilir.

Eğer otomatik şanzıman varsa Fren pedalına basılıp basılmadığını kontrol eder. Fren lambası anahtarı çalışmıyorsa arka lambalarınız fren esnasında yanmıyorsa. Arabada çalışmayabilir.

  • Bazı arabalarda, aracın çalıştırılabilmesi için direksiyon kilidinin devreden çıkması gerekir. Elektrikli direksiyon kilidinde sorun varsa araç çalışmayacaktır. Bazı BMW ve Nissan araçlarında elektrikli direksiyon kilidiyle ilgili sorunlar yaşandı.
  • Kontağı AÇIK konuma getirdiğinizde, genellikle sarı renk olan “engine check” lambası yanmıyorsa çalışmaz. Buda bir güç sorunu olduğu anlamına gelebilir.

 

 

Son olarak Arabanız marşa basıyor ona rağmen çalışmıyor stop ediyorsa bakacağınız noktalar tamamen farklıdır.

Yazıya göz atabilirsiniz;

Araba Marş yapıyor Ancak çalışmıyor? İlk bakılacak noktalar nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir