Araba Teybi Aküyü bitirir mi? Aküyle Teyp kaç saat çalışır?

Merhabalar  bu konularla ilgili internette çok fazla bilgi kirliliği var. Bilen bilmeyen herkes bu konuda bir şeyler yazıyor.

Bu yazıyı sonuna kadar okursanız kafanızda soru işareti kalmayacak.

Yazı içeriği;

 

    • Araba Teybi kontak kapalıyken aküyü bitirir mi?
    • Teyp çalışırken ne kadar elektrik Harcar? Araba çalışmazken kaç saat müzik dinleyebilirim?
    • Amfi Aküyü bitirir mi?

 

Araba Teybi kontak kapalıyken Aküyü bitirir mi?

 

Detaylı ve matematiksel bir cevap olacak. Araba teypleri 3 elektrik kablosuyla beslenirler.

Kırmızı kablo Kontaklı elektriktir.(+) Enerji gelir.  Teybin sadece ACC modunda yada kontak açıkken elektrik almasını sağlar. Diğer bir değişle Anahtar söküldüğünde teybin açık kalma imkanı yoktur. Enerjisini keser.

Kırmızı kablo bağlı olmazsa teyp çalışmaz.

Sarı Kablo Saat ve ayarları unutmaması için kullanılan hafıza enerjisidir. (+) Enerji gelir. Bu kablo sadece ayarları korumak için güç alır. Enerji tüketimi yok denecek kadar azdır. Benim yaptığım testlerde labaratuar tipi güç kaynağım bile tüketimini saptayamadı çok az olduğu için. Sarı kablo bağlı olmazsa ayarları unutur.

Siyah Kabloda eksi kablosudur.(-) Enerji gelir.

Siyah kablo bağlı olmazsa teyp çalışmaz.

Teybin tüm enerji ihtiyacı bu üç kablodan sağlanıyor.

Şimdi bu tasarım normal şartlar altında araba kapalı olduğunda yada anahtar takılı olmadığında teybin enerjisinin kesilmesi yönünde bir tasarım.

Devam ediyoruz;

 

Kontak kapalıyken çalışabilen teyp

 

Kontak kapalı şekilde arabada oturmayı müzik dinlemeyi sevenler var. Arabada o kadar çok vakit geçiriyorlar ki Teyp hep açık kalsın istiyorlar anahtar olmasa bile.

Eskiden bu modaydı ama arabalar pahalandıkça modeller yükseldikçe bu olaydan vazgeçilmeye başlandı.

Yinede çoğu arabada bu bağlantı türü var.

Eğer yukarıda bahsettiğimiz kırmızı ve sarı kabloyu birbirlerine paralel bağlarsanız. Araçtan sürekli teybe besleme gelir. Kontak kapalı bile teyp dinleyebilir hale gelirsiniz.

Yada bunun dışında sigorta tablosundan sürekli enerji gelen bir yerden enerji hattı alıp teybi beslersenizde bunu elde etmiş olursunuz.

 

İşte bu durumda teypteki elektrik tüketimi artıyor. Bazı teyplerin yok denecek azken. bazılarının çok yüksek olabiliyor. Teybin modeline tüketim değişir.

Ama Bazı modeller var ki inanılmaz enerji tüketiyorlar. Böyle arabayı 5-6 gün içerisinde çalışamaz hale getirecek kadar çok tüketen modeller var.

 

Saha Testi-Matematik

Teyp açıkken hoparlörler bağlı değilken yani sadece açık kalması için tükettiği enerji 🙂

Bu arada sokette kablo rengi ters olmuş. Bazı durumlarda kabloların renkleri fark edebiliyor. Ama dünya standartı yukarıda söylediğim gibidir.Gördüğünüz gibi saat modunda o kadar az elektrik harcıyor ki labaratuar tipi kaynak bile gözlemleyemiyor.

Bizim problemimiz işte son fotoğraf. Eğer kontak harici teybe aynı görseldeki gibi sürekli bir besleme verildiyse. Arabanın orjinali dışında bir sistem uygulandıysa.

Piyasadaki standart çin malı markasız teyplerden olan bu yukarıdaki teyp saatte 0.045A yani 45 miliamper tüketiyor. Bu tüketim tasarıma bağlıdır değişir hatırlatalım.

45 miliamper yine masum bir değer sayılır. Gelin beraber bu teybe göre tam matematiğini yapalım.

 

P= Volt x akım

 

12.50v x 0.045A =0.56Watt saatte harcadığı güç. Buda  24 saatte 13watt yapar. 1 günde 13watt tüketiyor.

Akülerin genel 60-70 amper civarıdır. 60 amper olduğunu kabul edelim Akümüzün watt cinsinden kapasitesi (12v x 60 amper )  720watt.

    • Teorik olarak 720 watt olarak görünen akü aslında %70 verimlidir ( çünkü bu bir marş aküsüdür ve sulu aküdür ) .
    • İyi halden sıfır ve çok sağlam bir akü olduğunu kabul edersek böyle .Bunun soğuk hava sıcak hava gibi denklemleride var.Aküler çok soğuk havalarda yüksek kayıp oranıyla enerji verirler.
    • Ayrıca araba teypten ibaret değil.  merkezi kilit immobilizer gibi yine aynı şekilde ufak tefek elektrik harcayan ürünler var. Arabaların kullanım klavuzunda saatlik kaç miliamper tükettikleri yazar.
    • Ayrıca akülerin kendi iç tüketimide vardır buna iç direnç denir. Çünkü kimyasal aletler.  (Ayda ortalama %5-10 oranında enerji harcarlar.)

720 wattı %70 verimle değerlendirdik diyelim 500watt yaptı. Akü mükemmel durumda dolu olsa bile    500w / 13watt = 38 günde tam bitirir.

38 gün değeri marşa basamaz aküyü öldürdüm değeri? Arabanın çalışabilmesi için akünün en az %20-30 oranında dolu olması lazım.

Yani bu 45 miliamper değerinde bile En fazla 15-20gün sonra marşa basma olasılığınız çok azalır. Araba çalışmaz.

Mandıra filozofu gibi hesap yaptık ama.  Olaylar gerçek bir tane teyp kablosundan nerelere geldik.

Örnek 2

 

Bazı teyplerin tam kapanma özelliği yoktur. Ekran kapalı diye çok az elektrik tüketiyor diye düşünebilirsiniz. Ama çok az tüketmiyorlar.

 

Benim aracıma yeni taktığım teybin tam kapanma ve standyby özellikleri aslında yok. Siz bu teybi kalkıp direk bağlarsanız. Saatte 0.5Amperden günde 6 amper tüketir. 5 günde aküyü tam anlamıyla bitirir marşa basamazsınız.

 

Çözüm

 

  • Tesisatı orjinal şekilde kullanın.Kontak kapalıyken teyp çalışmasın.
  • İllaki kontak kapalıda teyp dinleyeceğim diyorsanız. Teyp için ilave bir enerji kesme düğmesi takın. Arabayla işiniz tamamen bittiğinde bu düğmeyi mutlaka kapatın. Örneğin geceleri park ederken.

 

Teyp Çalışırken ne kadar elektrik harcar? Araba Kapalı kaç saat müzik dinleyebilirim?

 

Yukarıdaki paylaştım görseller bir miktar fayda sağlamıştır. Yine aynı şekilde her teybin enerji tüketimi farklıdır.

Profesyonel bir ses sistemi değilse amfi subwoofer kullanmıyorsanız. Ses seviyesi sürekli sonlarda değilse. Ortalama bir ses sistemi;

0.5 -1 Amper Maksimum 2Amper civarında güç harcayacaktır. Sesi arttıkça bu tüketimde artar. 4 tane kapı hoparlöründen oluşan bir sistemin en fazla harcayacağı enerji son seste dahil olmak üzere 2-3 Amperi geçmez. ( Zaten teybe giren kablolara bakın incedir. Daha fazla elektrik tüketse o kablolar yetmezdi)

Bu matematikle Ormana yanaştınız gün boyu müzik dinlediniz diyelim. Arabanızın akşam her halükarda marşa basması lazım.  Kontak kapalı şekilde 2-3 saat müzik dinleniz diye akü bitmez arkadaşlar. Bitiyorsa başka sıkıntılar vardır. O yüzden aman akü bitmesin diye 30-40 dk da bir marşa basma alışkanlığınızdan vazgeçin. Araba rölantide çalışırken fazla elektrik harcamadığı gibi birde marşa basarken elektrik tüketiyor. gereksiz bir hamle.

Arabaya 12Volt Voltmetre Takılması- Akü seviye göstergesi

Ben arabalarıma motosikletlerime hep voltmetre montajlarım. Böylece akünün durumunu tam olarak anlayabilir ne zaman marşa basamaz hale geleceğinizi anlarsınız.

12Volt Akü Doluluk Oranı Nasıl Anlaşılır? 12volt Akü yüzdesi

Amfi Aküyü bitirir mi?

 

Arabadaki akü bitirme hikayelerinin tüm suçlusu eline yankeski ve bant alan herkesin kendini elektrikçi ilan etmesinden kaynaklı. Yukarıdakilerden birşeyler anladıysanız bu kısmı okumadan bile tahmin yürütebilirsiniz.

Eğer elektrik kontaklı değil sabit beslemeliyse akünün canına okur. Elektrik arabayla beraber açılan besleme aktifleşen bir şekildeyse bitirmez. Yani olay bağlantıda bitiyor.

 

Son

Teyp, Amfi, Alarm, Uzaktan kumanda gibi tüm aksesuarları saydığınızda ve bunların bir çoğunuda hatalı bağladığınızda araba bir kaç gün içerisinde marşa basamaz hale gelebiliyor.Sadece bir suçlu olmayabilir.

Bazen bir kaç milyonluk son model arabadaki;  örneğin elektrikli bir su pompasının durmaması sonucu aküsünü bitiren yada bir elektronik beynin üzerine fazla enerji çekmesi sonucu aküyü bitiren araçlar görebilirsiniz.

 

Dilerim faydalı olmuştur

Kolaylıklar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir