Benzinli Motor Kompresyon Testi Nasıl Yapılır? Fiat Panda

Merhabalar
En baştan belirtmek istiyorum. Ben bir araba ustası değilim. Kapalı bir hobi garajım var birazda elim takım tutuyor hepsi bu 🙂
Arabamın bir rölanti tutmama ve su hortumu patlatma sorunu oldu. daha doğrusu rölanti için uğraşırken hortumu da patlattım. Hal böyle olunca ilk akla gelen silindir kaçağı olabilme ihtimalidir? Silindirde ki basıncı su tesisatına verirse hortumları patlatır.
Bende kompresyon oranlarını ölçmeye karar verdim.
Aracım fiat panda 2005 1200cc benzinli 8 valf bir motora sahip.
Kompresyon nedir?
Motorun hareket etmesiyle yakıt ve hava blokla silindir arasında sıkışır. Bu sıkışma oranının maksimum basıncı kompresyon değeridir. Temel itibariyle bakıldığında buna kompresyon deniyor.
Normal şartlar altında her silindir birbirine çok yakın sonuçlar içermelidir. Bir silindir diğerlerine göre çok daha düşükse bu bir sorun olduğunu ifade eder.
Conta yırtılmış- yıpranmış olabilir. Silindir veya piston yıpranmış olabilir. Valfler kaçırıyor takılıyor olabilir.
Bunun bir çok sebebi olabilir. Ama en temelde bakıldığında kompresyon testi arabanın motor sağlığını ölçen en temel testtir.
Detaylı exper yapan firmalar mutlaka kompresyon testide yaparlar. Bir araba aldınız motoru ne kadar sağlam diye merak ediyorsanız bunu yapmalısınız.
Kompresyon test Aleti
Çok nadir kullanacağım en iyisi hangisidir diye araştırmadım. Gözlemlediğim kadarıyla piyasada ortalama bir model var Her ithalatçı kendi markasını basmış kullanıyor.
Dizel araçların kompresyon oranı daha yüksek ve montajlaması da farklıdır. ( Buji deliği yok malum ) 😀
 Test öncesi temel noktalar
Suzuki v-strom dl650 Sigorta Tablosu Ve Tanımları
    • Benzin pompasını kapatmak.
Bunun için benzin pompasının arkadan fişini çekebilirsiniz yada daha kolayı benzin pompasının sigortasını bulabilirsiniz.Bunun için sigorta şemasından faydalanıp kolayca kapatabilirsiniz.
    • Buji ateşleme bobinlerinin enerjisini kesmek.

Bujileri çıkartıp pipoları sağa sola koyacağımız için Yukarıdaki gifteki hale dönüşmemek için en akılcı çözüm ateşleme bobinine gelen enerji kablolarını çıkartmaktır. Böylece sağa sola uçuşan 10-15kilovolt elektrikten korunmuş olursunuz.

    • Bujileri Sökmek

Testin temel olayı bu buji noktalarına erişim sağlamak :). Söktüğümüz deliklere Test aletini montajlamak.

 

Test

Benim arabamda enjektör enerji soketleri bujinin hemen yanında hem bujiye rahat erişebilmek için hemde garanti olsun diye enjektör elektrik soketlerini de söktüm. Sizin bunu yapmanız şart değil.

Söktüğümüz buji yuvasına uygun olan aparatı çantadan bulup aracımıza hava kaçağı olmayacak şekilde bağlıyoruz. Ne aşırı sıkı olacak ne aşırı gevşek çok sıkı olursa buji deliğinde mahsur kalabilir sökemeyebiliriz bu konuda dikkat etmelisiniz ( başıma geldi)

Hava kaçağı olmasın yeterli.

Bağladıktan sonra aşağıdaki  çektiğim videodaki gibi 5-10 saniye marş yapıp çıkan sonuca bakabilirsiniz.

 

1.silindir yaklaşık 200psi

 

Test sonrasında yandaki düğmeye basarak basıncı mutlaka tahliye edin yoksa sökemeyebilir yada test aletine zarar verebilirsiniz.

 

2. silindir yaklaşık 200psi
3. silindir yaklaşık 200psi 🙂
4.silindir yaklaşık 200psi 🙂
Buradan motor basınç oranlarının muazzam olduğunu anlayabiliyoruz. Sayılarından birinde veya daha fazlasında düşük bir sayı okusaydık. bir kaçak veya problem olduğuna işaret edecekti.
Bu arada ben aracımın arızasını çözdüm
Map ve Kam mili (triger) sensörünün datasını ecuya ileten ortak kablo kopmuş.
Arabam obd ye bağlanmakta ciddi sorunlar yaşamıştı  elektriksel arızayı tespit etmem o yüzden biraz zaman aldı.
Aslında conta yanıksa veya mekanik bir sorun varsa genelde araba arıza ışığı yakmaz. Ben bunu bilmeme rağmen test etmek istedim ve bana bir şeyler kattı. Arabamın durumunu öğrendim.
Bu durumda hortumun patlaması biraz tesadüf oldu. ben üst devirleri zorlarken. İyi ki patlamış yollarda patlayacağına tamir esnasında patladı bazı şeylerde gerçekten hayır var 🙂
Kompresyon değeri büyük ölçüde anlam ifade etse de sökmüşken tam anlamıyla bir kaçak testi yapmak istiyorsanız. Kompresyon testleriyle beraber olan silindir kaçak test aletleri var.
Ama daha fazla beceri gerektiriyor…
Arabayı senteye alma becerisi daha fazla takım. Triger kayışına ulaşım. Lokma takımı v.b gibi takımlar gerektiriyor. Eğer elimden gelir derseniz bu kadar sökmüşken silindir kaçak testi yapmanız daha mantıklı olur.
Ben bu testide yaptım aslında ama kendi yöntemlerimle test makinesi olmadan basınç ayarlı bir kompresörle yaptım o yüzden onu burada konuya almak istemiyorum.
Dilerim faydalı olmuştur herkese kolaylıklar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir