3S 12V (11.1V ) Lityum Pil yapımı- 12v Ufak akü projesi

Merhaba sevgili arkadaşlar. Uzun zamandır böyle bir ekipman yapma niyetindeydim.

12 volt Çakmaklıktan çalışan araç kompresörü , 12 volt yatak şişirme pompası gibi nispeten yüksek (10 amper civarı)  enerji harcayan cihazları kaldırabilecek bir batarya.

Hatta Adaptörle çalışan bir ses sistemi için bir portatif batarya olarakta kullanıyorum.

Batarya

Bataryamız Şuan markasını hatırlamadığım muhtemelen Samsung veya Lg marka yüksek amper verebilen 3 adet pilden oluşuyor.

Hücrelerin C değeri 40 amper yani motorlu matkap tarzı cihazların gücünü kaldırabilecek özel hücreler.

Bms

Bms devresi 40amper çıkışlı kısa devre korumalı bir devre. Ayrıca Pil 9.6 volta düştüğü otomatik kesiyor. batarya voltajı aşırı düştü hücreler ölmesin gibi dertlerimiz yok.

Seviye göstergesi

4adet Ledle voltaj durumuna göre yanan Pil seviye göstergesi. Ne kadar enerji kaldığını anlamak için yeterli bir devre. Butona basmak yeterli oluyor.

Kutu

Tipik bir elektronikçi olarak kutuya para vermemek için genelde bozulan elektronik aletlerin kutularını biriktirme huyum var. Benzer şekilde yine aracımın eski park sensörünün kutusunu kullandım.

Soket

Güç girişi ve çıkışı almak için bir sokete ihtiyaç duyuyoruz. Bu soket yüksek akıma dayanıklı olmalı.

Giriş için ufak bir adaptör girişi yeterli olur. ama çıkış kalın olmalı. Ben ayrı ayrı uğraşmamak için giriş ve çıkışı tek noktadan aldım.

Ben bu soketten 3-4 takım aldım her cihazıma sabitledim. Universal bir sistem yaptım kendimce.

Şarj girişi içinde ufak bir dönüştürücü yaptım. Aşağıdaki görselde görünüyor.

 

Şarj adaptörü

3s lityum şarj adaptörüne ihtiyacımız var. Benim 10.8 v diye geçen yani 3s bataryalı matkaplarım var. yaklaşık 3-4 adet 3s şarj aletim var. Aslında bu projeyi yapma sebebim birazda bu. Elimde adaptör olması proje maliyetini düşürüyor.

Hatta hazır devreler var type c to 3s lityum şarj devresi falan. Powerbank ten v.b doldurabilirsiniz bile. Kampçılar için daha modüler bir sonuç olur.  Bende böyle bir devre satın alacağım.

 

bATARYA-hÜCRE

3 adet 18650 hücrenin seri şekilde puntolanmasıyla ortaya çıkıyor. Hücre ve punto makinem olmadığı için çalıştığım bireysel olarak bu işi yapan birine bu pili isteğim doğrultusunda yaptırdım. Dileyen olursa benimle iletişime geçsin bilgilerini paylaşırım. Malın iyisini makul fiyata satar.

3s 2500mah veya 3000mah 3 adet pilden oluşuyor. 40 amperde bms devresi var. hücrelerin akımını tam anlamıyorum elinde ne varsa ona göre değerlendiriyoruz.

Neyse sonuç olarak olay bu pile bir soket takmak ve bir adaptör ayarlamaktan ibaret çok bir işçilik yok ama pratiklik olarak çok iş yapıyor. Özelliklede hücreler yüksek akımda voltaj konusunda bayılma yaşamıyorsa.


Uygulama alanlarım

 

12v Kompresör

12v Kompresörümün çakmak soketini kesip kendi batarya soketime uygun bir soket montajladım. Ayrıca bir tanede erkek çakmaklığa soket montajladım. böylece yanımda batarya olmasa bile aküden çalışabilecek.

 

Hem aküden hemde bataryadan çalışabilir hale geldi. Yaptığım testlerde 12 lastiği yerden kaldıracak kadar şişirse bile bitmeyecek bir performansı olduğunu söyleyebilirim. Hazır alacağınız büyük veya küçük çoğu lastik şişirme makinesinin bataryasının bu denli bir iş yapması imkansıza yakın.

12v Yatak Şişirme pompasını Batarya ile çalıştırmak

 

 

Gerçekten uzun yıllardır en büyük derdim bu olabilir. Motosiklette şişme yatak sırf bu konu yüzünden dert oluyor.

Yatak şişirme pompaları da aynı şekilde 40watt veya 70watt civarı güç harcıyorlar. Buda 5-8 amper civarı bir tüketime tekabül ediyor.

Bu tip bir pompayla da 5 yatak veya daha fazlasını şişirebileceğini tahmin ediyorum. Decathlon’un hazır bataryalı pompaları bile en fazla 1-2 yatak şişirebiliyor en iyi haliyle dahil.

 

Adaptörlü bir Ses sistemini çalıştırmak

Amerikan malı ihome bir ses sistemim vardı. ipod destekli.

20volt ile çalışıyor yaklaşık 1.5 amper tüketiyor maksimumda. Buna ufak bir step up converter takarak çalışmasını sağladım. Son seste yaklaşık 5saat çalıştırıyor.

Jblin en üst segment hoparlörünün sesine yakın kalitede olduğunu düşünürsek bu kabul edilebilir bir ses şiddeti. Bundan da çok memnun kaldım.

 

 

Yukarıdaki demo devreydi aşağıda daha küçüğü işimi gördü.

Sonuç

12volt bir lamba yakmak için gidip lityum pil yapın diyemem size bence saçma.

Ama yatak şişirme olabilir kompresör olabilir 12volt kriko olabilir bu ve benzeri yüksek akımlı cihazların nispeten kısa süreli çalıştırılması gibi sonuçlarda oldukça verimli.

50dolar harcarsınız karşılığını da alırsınız.

 

Dilerim faydalı olmuştur.

Keyifli günler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir