Merhaba sevgili motosiklet severler. 2008 model ve 135 bin kilometredeki motosikletimin kullanım ve yıllara bağlı olarak yıpranan yerleri oldu. Normalde motosikletin kozmetiğine kirine çamuruna önem veren biri değilimdir. Yolda bırakmasın her daim dünya turuna çıkacak şekilde bakımlı ve hazır olsun. Önceliklerim bunlar.
Ama motosikletimi gören arkadaşlarımın “motosikletine bakmıyorsun motosikletin yaşlı duruyor. Bak diğer v-strom sahiplerinin motorları parlıyor” söylemlerine dayanamayıp göze çarpan noktalarını boyamaya ve temizlemeye karar verdim.
Alüminyumun artık rengi solmuş. Parlaklığı gitmiş. Depo kapağı desek oda güneşten solmalar yaşamış.
Depo kapağını sökmek
Benzin depomuza pislik vs gelmemesi için. Mümkünse temiz bir bez koyalım. Gazete kağıdı yada poşet olmaz. Solvent yani benzin poşeti eritebilir.
Çerçeveyle kapağı birbirine bağlayan pimleri dikkatlice söküyoruz. ve ayırıyoruz.
Allen anahtar yardımıyla son fotoğrafta eksiklikleri fark edilen. 4 cıvatayı sökmeniz yeterli oluyor. Üzerinde duran 3 tanenin sökmeye karşı bir etkisi yok ziyadesiyle tasarım yapmışlar.
Kalan 3 tane diğer 4 taneden daha kısaydı yanlış hatırlamıyorsam. Ama parlatma veya boyama yapılacaksa nasibini almasın diye sökülebilirler.
Pirinç Fırça ile Parlatıldıktan sonra alüminyum
Sprey boyayla kapağı 1 saat aralarla 3 kat boya attım kapağa ince katman.
Ve finalde son hali. Eski haline göre gerçekten çok güzel olduğunu söylemek mümkün.
Kilit kısmı görünmeyeceği için boyamamıştım. Anahtarın sağ ve sol kısmında eski ton rengi görebilirsiniz. Far daha iyi anlaşılıyor.
Kapanış
Bu temizleme boyama işlemini yapalı aşağı yukarı 4 ay oldu hala oldukça temiz duruyor herhangi bir sorun olmadı.
Ama eğer depo kapağınızın kenarları alüminyum değil de. Kaplamalı metalse. Fırçalandıktan sonra paslanabilir. Burada konu motorunuzun kalitesiyle ilgili.
Eğer alüminyum olmadığını düşünüyorsanız orijinal rengine boyayabilir. Hatta değişiklik olsun diye farklı renklere bile boyayabilirsiniz.
Keyifli Çalışmalar