Motosiklet Lastikleri Neden Hava Basıncını Kaybeder?

Merhabalar sevgili motosiklet kullanıcıları her motorcunun başına gelebilecek önemli bir konudan ve çözümlerinden bahsedeceğim.

Yazı içeriği

 

    • Ne kadar hava basıncı azalması normaldir?
    • Hava basıncı neden azalır?
    • Hava Kaçağı Nasıl Tespit edilir?

 

Ne kadar hava basıncı azalması normaldir?

 

Her motosiklet lastiği zamanla basıncını kaybedecektir. Lastiklerin doğası ve çalışma mantığı bunu gerektirir.

Motosiklet lastiği hava basıncını doğal olarak kaybederler. Bunun temel sebebi “osmoz” (geçirgenlik) tir.

 

Helyum dolu bir balonun hiç hava kaçağı olmamasına rağmen zamanla helyumunun azalmasının temel sebebidir. Motosiklet üzerinde de belirli bir noktada hava basıncının lastiğin parçacıklarından geçme kabiliyeti olduğu anlamına gelir.

Farklı marka ve modeller farklı lastik basınç kayıpları yapabilirler. Ama ortalama lastik basıncı kaybı ayda yaklaşık 1 ile 3 psi arasındadır.

 

İkinci neden;

 

Motosiklet lastiklerinin basıncını kaybetmesinin ilk ve en yaygın nedeni dışarıdaki sıcaklık değişimlerinden kaynaklanmaktadır. Genel olarak bir motosiklet lastiği dış sıcaklıklardaki her 10° düşüş için yaklaşık 1psi kaybeder.

Bu çok önemli görünmeyebilir, ancak yazdan kışa yaklaşık 30 derece fark oluşabiliyor. Veya Garajlar 10-15 derece iken dışarı çıktığınızda hava sıcaklığı 35 dereceleri bulabiliyor.

https://www.arden.org/misc/pressure.html

Yani hava 15 dereceyken ayarladığınız 30si değeri 35 derecede 32-33psi’a çıkabilir. Veya tam tersi olarak 45 derece sıcakta güneş altında ayarladığınız 40psi değeri. Garaja park ettiğinizde soğuduktan sonra 37psi çıkabilir.

 

Sonra durduk yerde 1 günde neden iniyor bu lastik diye düşünür durursunuz.

Sıcak günleri ve serin geceleri olan bir bölgede yaşıyorsanız, geceleri daha düşük lastik basıncı görmek normaldir, daha sonra sıcaklıklar tekrar yükseldiğinde gün boyunca normal bir basınca sahip olursunuz.

Bunun haricinde motoru park ettiniz 40psi ama aradan geçti 2 gün düştü 35psi a geçti 4 gün daha düştü 30psi’a 10 gün daha geçti 20psi diyorsanız bir problem vardır.

 

Düşük Lastik Basıncıyla Sürüş

 

Düşük lastik basıncıyla sürmek sadece rahatsız edici olmakla kalmaz aynı zamanda tehlikelidir. Düşük lastik basıncı ile sürüş, lastiğin yola temas eden yüzey alanının daha fazla olmasına neden olur buda sonuç olarak ikisi arasında daha fazla sürtünme kuvveti ortaya çıkar. Lastiklerin daha erken aşınmasına neden olur.

 

    • Motosikletin kontrolü ve yol tutuşu azalır.
    • Yakıt tüketimi artar.
    • Aşırı düşük lastik basıncıyla sürmek olası çukurlarda vs jantın hasar almasına neden olabilir.

 

Motosiklet Lastik basınçları neden azalır?

 

Lastikler motosiklet için çok önemli bir bileşendir. Sürücüyle Yol arasındaki tek bağlantı lastiklerdir. Çoğu sürücü başına bir şey gelmediği sürece maalesef çok ciddiye almaz.

Sağlıklı her lastik kısmi oranda basınç düşmesine maruz kalabilir. Bunu yukarıda kısmen açıkladık. Gelelim Anormal durumlara.

 

Temel sebepleri;

 

    • Sibop Kaçakları
    • Jant Yamukluğu
    • Aşınmış lastikler
    • Yanak Kaçakları
    • Lastik Hasarları

 

Hava Kaçakları Nasıl Kontrol Edilir

 

Motosikletinizde doğal sıcaklık değişimlerinden veya ozmozdan kaynaklanmayan bir lastik basıncı hava sızıntısı olduğundan şüpheleniyorsanız, sızıntıyı bulmak için lastiğinizi incelemelisiniz.

Radyal-tubeless bir lastiğiniz varsa, farkında olmadığınız bir yerde yavaş bir sızıntı olup olmadığını kontrol etmenin birkaç basit yolu vardır.

 

İlk olarak, sabunlu su gibi kolayca kabarcıklanan bir çeşit çözelti elde edin. Hazırladığınız köpüklü suyu sprey şişesine koyabilirsiniz Camsil türevi bir sprey şişesine.

Şüphelendiğiniz noktalara sıktığınızda eğer hava kaçağı varsa köpürdüğünü görebilirsiniz.  Sibop olabilir yanak olabilir aşınmış bir nokta veya tamirli bir bölgenin çıkış noktası olabilir.

 

 

Sibop kaçakları

 

Yaygın olmasa da hatalı sibop bağlantısı basınç kaybına neden olabilir.

 

Şuradan başlayalım sibop nedir?   Sibop tek yönlü hava transferi sağlayan hava için üretilmiş bir çek-valftir. Yani havayı içeriye basmamıza müsaade eder ama havanın çıkmasına engel olur.

 

Siboptan hava kaçakları genellikle sibopun arızalanmasından veya gevşemesinden olabilir.

 

 

Veya nadirde olsa usta- malzeme kaynaklı montaj –üretim hataları olabiliyor.

Motocycle tire valve loss- motosiklet sibop kopması zedelenmesi

 

Yada fotoğrafta gördüğünüz gibi özellikle kauçuk siboplar zamanla merkezkaç kuvveti veya yıla bağlı yıpranma sebebiyle yırtılabiliyorlar. Siboplarınızı birkaç senede bir nispeten periyodik olarak değiştirin zaten çok pahalı parçalar değiller.

 

Sibop Kapağı işe yarıyor mu?

 

Sibop kapakları süs amaçlı konulan malzemeler değildir. Siboplar bazen takılı kalabiliyor veya titreşimden gevşeyip tamamen çıkabiliyorlar. Sibop kapakları sayesinde tamamen yerinden çıkıp uçması engelleniyor. Buda olası bir hatalı durumda lastiğinizin bir anda sıfıra inmesine engel olduğu anlamına geliyor. Bu yüzden hayati önem taşırlar.

Anlas Capra R Lastik uygulaması Suzuki v-strom dl650 lastik incelemesi

Bunun dışında süslü ve farklı tip kapaklar vardır. Farklı tip ve ağır kapakları tavsiye etmem lastiğinizde balans sorunları yaratabilirler veya sibop üzerinde ağırlık yaptığı için özellikle kauçuk sibopların daha kısa sürede yıpranmasına sebep olabilirler.

 

Jant Hasarları

 

Günümüzde iki tip lastik yaygındır. Tubeless(Radyal)  veya tubetype(İç lastikli).

Özellikle Radyal lastikler yaygındır. Motosikletlerimizin %90 ı radyal lastikle yollarda.

Kısacası tüm darbenin ve titreşimin jant tarafından karşılandığı bir işleyiş. Lastik Doğrudan jant ile bir bütün halinde hareket edecek şekilde tasarlanmış. Sert darbelerle karşılaşan jantlar zamanla bükülebilir yamulabilirler. Lastik janta düzgün şekilde oturamayabilir. Bu durum hava kaçaklarına, balans sorunlarına ve bir çok soruna yol açabilir.

Göz ile çok dikkatli şekilde muayene ettiğinizde varsa bir yamukluk fark edebilirsiniz.

 

Aşınmış Lastikler

Motosiklet lastiklerinin ömür beklentisi olmasının bir nedeni var. Çok aşınmış lastikler artık güvenli değildir ve yol tutuşları kaybolur.  Belirgin bir aşınma oranına ulaşmış lastikler delinmeye karşı son derece hassastırlar. En kısa zamanda değiştirilmesi gerekir.

 

Yanak Kaçakları

Genellikle lastik değişiminden sonra yaşanan bir kaçak türüdür.  Jant yanaklarında eski lastikten kalma yıpranan kauçuk pislikleri olabiliyor. Yeni lastik takılırken bu yüzey temizlenmeden takılırsa buradaki pürüzler hafif hafif hava kaçırmasına sebep olabiliyor.

 

Her lastik değişiminde jant yanaklarınızı  içeriden güzelce temizlemeyi ve jant yamukluklarını kontrol etmeyi unutmayın. Hazır sökmüşken bir kerede işinizi bitirin. Ustalar bazen kolaya kaçabiliyorlar ustalarınızı takip edin.

 

 

Lastik Hasarları

Lastiklerimize delici kesici sivri nesneler saplanabilir ya da zedeleyip hava kaçırmasına sebep olabilirler.

Motosiklette patlak lastik tamir yöntemleri

 

Hatalı yapılan lastik onarımları yamalardan kaçmasına sebep olabilir.  Yukarıdaki yazıya göz atabilirsiniz.

 

Lastik basınç takibi

 

Bilinçli bir kullanıcı motosikleti kullandığı sürece mutlaka belirli periyotlarda lastik basıncını kontrol etmelidir.

Ben son dönemde Tpms denen. (Tire pressure monitor system)  Sistemden Motosikletime taktım. Ulaşılabilir fiyatlarda olduğu için her motosiklet kullanıcısına tavsiye ederim.

Motoware Motosiklet Lastik Basınç Göstergesi Detaylı İnceleme

 

 

Kapanış

Jant yamulması , yanakta pislik bırakılması veya sibop kopması gibi sebeplerle karşı karşıyaysanız profesyonel lastik servislerinden destek almanızı öneririm.

Kısacası bir lastiğin hava kaçırmasının onlarca sebebi olabilir. Her şeyi dikkate almalısınız zamanında ve önleyici bakımlarla hareket ederseniz tatsız süprizlerle karşılaşma oranınız azalacaktır.

 

Keyifli Sürüşler dilerim

Atakan Demirtürk

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir