Honda Crf 250L Arka Fren Sürtüyor-Fren sorunları

Merhaba sevgili arkadaşlar daha önce motosiklet fren sistemleriyle ilgili Universal bilgiler vermiştim. Bugün Motorlarımızdan birinin başına gelen bir sorundan bahsedeceğim.

 

 

Yakın bir arkadaşımın 2013 Honda crf 250l motosikleti. Honda servis bakımlı olmasına ve servisten yeni gelmesine rağmen arka freni sürtüyor ve aşırı derecede sıkışıyordu.
Buda servislerimizin ne kadar düzgün ve duyarlı işler yaptığını tekrar vurgulamak için bir fırsat.

Daha önce bu tip bir sürtme kitlenme sorununda neler yapılacağından bahsetmiştim.

Öncelikle balatanızın var olduğundan emin misiniz balata var olmasına rağmen mi sürtme sesi geliyor veya sıkışıyor kitleniyor mu?

Motosiklet Disk balatalarının bittiğini yada ne kadar kaldığını nasıl anlayabiliriz?

Bunun yanı sıra fren merkezinin çalışma prensibini biliyor musunuz? Bu yazıya devam etmeden önce kısaca yukarıdaki yazıya göz atmanızı öneririm

Şimdi modele özel olarak anlatımla devam edeceğim.

 

Fren merkezimiz slider denen yuvarlak pürüzsüz miller üzerinde hareket ederler .Piston basınç yaptığında bu miller üzerinden hareket ederek merkezi sıkıştırır veya fren işlemi bittiğinde disklerden uzaklaştırır.

Söz konusu miller temiz bakımlı ve gresli olmadığı zamanlar inanılmaz şekilde sıkışmalar yapabiliyor. Yani bir şekilde fren görevini yerine getiriyor ama lastiği tamamen bırakamıyorlar (genelde)

 

Test

 

Frene basmazken fren merkezini  elinizle oynattığınızda yada pistonları kapatacak şekilde sertçe ittirdiğinizde pistonları içeri almalı ve merkez 0.5cm e kadar rahat hareket etmelidir. Pistonları merkezi ittirerek birazcık bile olsa kapatamıyorsanız veya çok zor hareket ediyorsa muhtemelen merkez pislik veya yağsızlık sebebiyle sıkışmış durumdadır.

Örneğin bu crf’ de bırakın frende sürtmesini yerinde sökebilmek için bile oldukça kaba kuvvet kullanmam gerekti. Aşırı derecede sıkışmıştı.

Bu sorunun çözümü oldukça kolaydır. Bu olay her motorun başına gelebilen ve elinde birazcık takımı olanlar için kolay bir arızadır.

Gerekli Takımlar

    • 5 veya 6 numara allen (balata milini sökmek için)
    • Papağan pense (Pistonları İleri geri yaptırmak için)
    • Kalın Düz tornavida (Merkezi sökerken Kuvvet uygulamak için levye tarzında kullanılabilir)
    • Tel fırça(Merkez Temizliği için)
    • 10-12 Anahtar gerekebilir. (Sliderleri gevşetmek gerekebiliyor)
      Sarf Malzemeleri

    • Balata spreyi belki wd 40
    • Parça bezler
    • Kaliteli bir gres yağı çok az miktarda
Giriş

Balataların bağlı olduğu allen cıvatayı gevşetip dışarıya alıyoruz. Ardından balatalar ve balataların gergi metallerini dışarıya alıyoruz. Sökerken konumlarına dikkat edin toplama işleminde tekrar aynı yerine takmanız gerekecek.

Bundan sonrası merkezi oynatarak kendinize doğru çekerek millerinden kurtarmak üzere. Önce Soldaki sliderden kurtarıp merkezi dik bir konuma getiriyoruz sonrasında 2. sliderden kurtaracağız. Bu işlemler esnasında biraz sağa sola çekiştirme tornavida kastırması gibi yardımlar alınabilir. Dikkat etmeniz gereken şey fren hortumuna veya fren diskine zarar vermemektir. Ama kaba kuvvet istiyor doğru olduğunu düşündüğünüz bir şeyi yapıyorsanız güç uygulamaktan korkmayın.

Merkez çıktıktan sonra milleriniz bizimki gibi temizse tel fırça bez wd40 gibi ürünler kullanarak mümkün olduğunca temiz hale getiriyoruz.

Soldaki slider 10 numara anahtar ile gevşetilip dışarı alınabiliyor. Sağdakini çıkartma gereği görmedim.

Slider Yuvalarına beze sarılı bir tornavida sokarak veya benzeri yöntemlerle içerisindeki eski kurumuş atık gresten kurtuluyoruz. İş ki Kaçucuk conta türevi kısımlara kimsayal sıkmamak. Mesela bu temizliği mazot , kerosen , balata spreyi ile yapabilirdim. Kauçuğa zarar vermemesi için bu kısımlara doğrudan kimyasal sıkmıyoruz.

Fotoğrafta açıklamayı yazdım. Sliderin bir tanesini sökmüştük onun için bu işlemi yapıyorum. Motora takılı olan içinde motor üzerindeyken bu işlemi gerçekleştiriyorum.

 

Pistonları papağan pense yardımıyla içeri itip Bu kısımları iyice temizliyorum. Ardından pistonu pompalama mantığı ile 1 cm kadar dışarı çıkartıp tekrar içeri sokma tekniğiyle  wd 40 ve bezle iyice temizleyip rahat hareket edebilir hale getiriyorum.

İşlem tamam balata metallerini ve balataları yerine doğru taktığımdan emin olarak merkezi toparlıyorum.

 

Bu olaylar tüm motorlarda hemen hemen birbirine benzer.

 

Keyifli Bakımlar Dilerim.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir