Köpekler Motosikleti Kovalarken Neler Yapılabilir?

Köpeklerin motosiklet kovalaması nadir değildir. Aslında yeni motosiklet sürücüleri bu olayın ne sıklıkla gerçekleştiğine şaşırabilirler. Motosiklet kovalarken köpekler sadece kendi hayatlarını tehlikeye atmakla kalmaz aynı zaman hayatınızı ve diğer insanların hayatlarını da tehlikeye atarlar.

O zaman çözüm nedir? Köpek kovarsa ne yapabiliriz?

 

Bir köpek motosikletinizi takip ediyorsa , köpek kovalamaca yapana kadar daha yavaş bir hızda ilerlemelisiniz.

Önünüzde veya tam yanınızda olduğu anlar çarpışma veya ısırma rotasına girebilirler. Kesişme rotasına girmeyecek ve kaçış alanınız olduğu bir anda gaz açarak oradan uzaklaşabilirsiniz.

 

Köpekten uzak durun motosikletinizle onu korkutmaya çalışmayın. Elinizle ayağınızla karşıt hareketler sergilemeyin.

Ayrıca şunu unutmayın köpeklerin nereden çıkacağı asla belli olmaz.  Kör bir noktadan park halindeki bir kamyonun önünden bir anda önünüze atlayabilirler.10 yıldır motosiklete biniyorum Otoyolda emniyet şeridinde bile köpek kovaladığı oldu beni.

En kısa ve tatlı cevap bu olabilir Ancak farklı durumlar altında farklı çözümlerde vardır.

Bir köpek motosikletinizi kovalarken ne yapmalı

Tekrar bir hatırlatma köpeklerin aptal olduğunu düşünmek büyük bir hatadır.

Vites Küçültme ve yavaşlama

Motosikletinizi kovalayacağını düşündüğünüz bir köpeği fark ederseniz vites küçültün ve hızınızı düşürün. Amaç daha yavaş bir hedef olarak görünmektir.

Köpek veya köpekler hızınıza bağlı olarak zihinsel bir kesişme noktası planlayacaktır. Köpek kovalamaya başladığı an hızınızı arttırın.
Hızlandıkça muhtemelen köpeğin planladığı kesişim yörüngesini ve momentumunu bozacaksınız ve arkanızda kalacaktır.

 

Siz ve köpek arasında güvenli bir mesafe tutun

Mümkün olduğunda motosikletinizle köpek arasında her zaman güvenli bir mesafe bırakmayı unutmayın.

Gerekirse, mümkünse ve güvenli bir şekilde, köpekten dışarıya doğru sapabilir ve köpekle aranızda bir mesafe oluşturduktan sonra şeridinize geri dönebilirsiniz.

Aynı yavaşlama + ani hızlanma stratejisi daha sonra hızlanma ve köpeği arkanızda bırakma stratejisi, motosikletinizi kovalayan hem saldırgan hem de arkadaş canlısı köpekler için geçerlidir.

 

Aniden yola atlayan köpek

 

Hiç beklemediğiniz bir anda bir evin bahçesinden veya görünmeyen bir noktadan önünüze atlayabilirler. En tehlikeli durum budur. Düşünecek ve hazırlanacak durumunuz olmadığı gibi bu artık bir köpek sorunundan dışarı çıkıyor.
Köpek yola sizin için atlamamış olabilir bir kediyi kovalıyor olabilir önünüze kedi de atlayabilir.

 

Köpeklerin ne kadar ani çıkabileceğini kanıtlayan bir video izlemenizi tavsiye ederim.

 

Panik anında en iyi sürücüler bile tehlike olarak gördüğü nesneye göz kitlenmesi gibi hatalar yapabilirler.

Bu durum artık köpek konusundan çıkıp sizin kendi iç hazırlığınız sürüş tecrübeniz ve soğuk kanlılığınıza bağlıdır. Motosiklet sürerken her daim başınıza böyle şeylerin gelebileceğini unutmamanız gerekiyor.

Aniden öne atlama durumlarında ona çarpma ihtimaliniz vardır. Genel olarak onu atlatmaya çalışırsanız siz ve trafikteki diğer katılımcılar için daha tehlikeli olabilir. Çoğu durumda bir arabaya çarpma riskindense daha küçük bir şeye çarpmak daha az tehlikeli kabul edilir. Köpeğe çarpın demiyorum ama çarpmamak adına  başka insanlara daha büyük zararlar vermemeye dikkat edin.

Arabalarda böyle bir sendrom vardır. Orta şeritteki arabayı sol şeritteki sıkıştırıyorsa ve sizde sağ şeritteyseniz ortadaki hiç düşünmeden psikolojik olarak küçük gördüğü nesnenin yanı motosikletin üzerine kırar. Bunu defalarca yaşadım en sevmediğim en hoş olmayan durumdur.

 

Köpekler neden motosikletleri kovalar?

 

Genel olarak konuşursak köpekler motosikletlerden nefret etmezler.

Köpekler motosikletleri kovalar çünkü onlar bölgesel hayvanlardır. Genellikle köpekler motosikletleri kovalar çünkü bölgelerini korumak ve davetsiz misafiri uzaklaştırmak isterler.

Bazı köpekler ise bir avı simüle ederler ya da eğlenceli buldukları için kovalayabilirler.

Motosikleti kovalarken köpek davranışı

 

Bir köpeğin motosikletinizi kovalaması normal bir davranıştır.

Çoğu köpek sadece motosikletinize yaklaşmaya çalışacak ve sizi uzaklaştırmak için size havlamaya başlayacaktır.

Köpekler motosikletleri geçemez. Çoğu köpek saatte yaklaşık 30km/h koşabilir.

Bununla birlikte köpekler bu hızları kısa bir süre boyunca koruyabilirler durmadan koşamazlar yani.

Bölgesel köpekler topraklarını korumaya ve davetsiz misafirleri kovalamaya çalışırlar-mutlaka size saldırmaya çalışmayacaklardır. Bu nedenle, kendi topraklarında gereğinden fazla takılmamak ve yolunuza devam etmek gibi basit bir şey önerilir.

Bazı köpekler size veya motosikletinize saldırmaya çalışacaktır. Genellikle agresif köpekler bacaklarınızı (uygun ayakkabıların önerilmesinin iyi bir nedeni) veya motosikletin lastiklerini ısırmaya çalışırlar.

Biniciler, pencereden sarkan köpekleri olan arabaları geçerken özellikle dikkatli olmalıdır. Köpeğe bu kadar yaklaşmak onu korkutabilir ve özellikle savunmacı veya saldırgan olmasına neden olabilir. Nadir olmasına rağmen, köpek araçtan atlayabilir ve size saldırabilir veya ısırır.

 

Asla Yapmaman Gerekenler

 

Köpeği tekmeleme

 

Bir köpek motosikletinizi kovalıyorsa, tekmelemeye çalışmayın.

Köpeği tekmelemenizi zaten kınarım ama tekmelemeyi geçtim ayak hareketleriyle korkutmak tehlikelidir. Sürücünün dengesini bozabilir motosikletin kontrolünü bozabilir. Daha yüksek hızlarda, bu aynı zamanda sürücünün bacağını bükebilir burkabilir veya daha da beteri köpeğe tutması için bir nesne uzatmış olabilirsiniz bacağınızı kapabilir.

 

Ezmeye çalışmak

 

Kendinizi asla böyle bir pozisyona sokmayın hayvana herhangi bir şekilde zarar vermeyin. Öldürebilirsiniz korkutayım derken gerçekten ezebilirsiniz hem kendinize hem motosikletinize hem de o canlıya çok büyük zararlar verebilirsiniz. Bu aynı zamanda hayvan zulmüne girer.

 

Köpeği korkutmaya çalışmayın

 

Ayıların saldırısının olduğu filmlerde korkutma teknikleri görmüşsünüzdür karşınızdaki yırtıcı bir hayvan değil. İnsanlara karşı genel olarak bir öldürme güdüsü gütmüyor.

Bazı durumlarda yüksek sesler bağırmalar veya agresif hareketler durumu kötüleştirebilir.

 

Motosikletini kovalayan köpeğe çarparsan?

 

Motosikletinizi kovalayan köpeğe yanlışlıkla çarptıysanız, sakin kalmaya çalışın. Paniğe kapılmak normaldir ve hiçbir şey sizi motosikletinizdeyken bir şeye çarpma şokuna hazırlayamaz.

Motosikletinizi sürerken bir köpeğe çarptıysanız yapmanız gerekenler aşağıdadır.

 

Hayvan kontrol

Can çekişen bir canlıyı bırakıp gitmek mümkün mü? İnsanın içi elverir mi? Biz ki lassie ,bethoveen serileriyle büyümüş bir toplumuz.

Köpeği kaza yerinde bırakıp terk edip gitmeyin. Lütfen Böyle bir şey yapmayın.

 

Bazı trafik sigortaları veterinerlik ücretlerini karşılayabiliyor.  Bulunduğunuz şehre göre veterinerlik imkânları değişiklik gösterebiliyor. -Mesela İstanbul’da veterinerlik fakülteleri nispeten düşük ücretlerle tedavi yapabiliyorlar. Bunu önceden araştırmak olası bir kazada veya gördüğünüz bir kazada yardımcı olmanızı sağlar.

 

Motosikletinizle bir köpeğe çarptıysanız, durun ve kontrol edin. Hayvana mümkün olan her şekilde yardım etmeye çalışın.

Köpeği hareket ettirecekseniz, yaralı köpekler ve hayvanlar özellikle agresif olabileceğinden ve şok nedeniyle sizi ısırmaya çalışabileceğinden son derece dikkatli olun.

 

Herhangi bir tanık bulmaya çalışın

 

Mümkün olduğunda tanık bulmaya çalış. Yasal bir sorun yaşarsanız bu size daha sonra yardımcı olabilir.

Çoğu köpek sahibi, köpeğinin bir kaza geçirmesinden elde edebilecekleri parayla ilgilenmeyecek, ancak sürücünün bir miktar sorumluluk aldığını ve yasaları çiğnemediğini görmek isteyecektir. Bununla birlikte, bazı insanlar sistemi kötüye kullanmaya çalışabilir ve bu nedenle masumiyetinizi kanıtlayabildiğinizden emin olmak genellikle iyidir.

 

Sahipleri bilgilendirin

 

Olayın sahiplerini bilgilendirdiğinizden emin olun. Sahiplerin de çok şok ve harap olabileceğini anlamalısınız, bu yüzden sakin, sempatik ve anlayışlı kaldığınızdan emin olun.

 

Köpek seni ısırırsa ne yapmalı?

Köpek ısırmasının şakası olmaz burada görsel paylaşmak istemiyorum ama etinizi kopartmaya ağzınızla burnunuzun yer değiştirmesine kadar oluşan sonuçlar olabilir. Bir motorcunun en büyük avantajı kask ve korumalı kıyafetler olabilir.

Köpek sizi ısırırsa, olaydan sonraki 24 saat içinde tıbbi yardım aldığınızdan emin olun ve olayı polise de bildirin. Köpek ısırıkları, her zaman açık yara olmayan farklı tıbbi sorunlara neden olabilir.  Köpeğin Aşı karnesi yoksa mutlaka 5 doz kuduz aşısı yaptırmalısınız.

Bir köpek tarafından ısırıldıysanız, uzmanlar yarayı yumuşak sabun ve biraz su ile yıkamanızı önerir. Daha sonra kanamayı durdurmak için temiz bir havlu kullanabilir ve yaraya reçetesiz bir antibiyotik krem uygulayabilirsiniz. Yaranızı sarmak ve tıbbi yardım almak için temiz, steril bir bandaj kullanabilirsiniz.

 

Keyifli Ve Dikkatli Sürüşler Dilerim

 

One comment

  1. Bulundugum semtte oldukca fazla sokak kopegi var ve genelde saldiriyorlar. Bu nedenle dazer marka bir kopek kovucuyu bilegime takip, saldirmak icin gelen bir kopek oldugunda uzaklastiriyorum. Hayvan sadece 1-2 saniyeligine sesten rahatsiz olup kaciyor. Kopek sagir degilse işe yariyor ama aniden cikan kopeklere bir sey yapamiyorsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir