Motosiklet Gidon Topuzu Civatası değişimi(Yıldızdan Allene)

Merhaba sevgili motosiklet kullanıcısı dostlarım. Gidon topuzu değiştirmek çok kolay olması gereken bir işlemken senelerce açılmamış birde üzerine ufak tefek düşmeler yaşamış bir motosiklette oldukça zor bir olay.

Özelliklede Japon Honda gruplarında bu cıvata allen yerine yıldız olabiliyor. Allen bir şekilde açılabiliyor ama yıldız olduğunda güç uygulamak daha da zor oluyor.

Gidon Cıvatasını gevşetmek eğer dediğim koşullarda bir motosiklete sahipseniz oldukça zor olabilir.

Suzuki v-stromdan örnek vereyim. Ya şu uzunlukta bir cıvata sıkıştırma mekanizmasından bahsediyoruz neredeyse 10 cm ve 5 parçadan oluşuyor. Yılların pisliği ufak tefek darbeleri derken. Yıldız uçtan kuvvet alarak bunu açmak mümkün olabilir mi?

 

Yıldız bir cıvataya sahipsiniz bir şekilde zor bela açtınız diyelim. Bir daha aynı sorunu yaşamamak için

Yıldız cıvatayı allen ile değiştirmenizi öneririm.

Solda yıldız silindir baş cıvata. Sağda allen havşa baş cıvata görmektesiniz. Sağdaki cıvata her zaman daha güvenilir daha fazla güç uygulanması mümkün bir cıvatadır.

Ama gidon topuzunuz eğer silindir başa göreyse sağdaki cıvata büyük gelecek içeriye oturma yapmayacaktır.

Bunun için matkapla uygun ölçekte genişletilmesi gerekiyor.

Bu ölçek kullanacağınız cıvata’nın kalınlığına göre belirlenir. Örneğin ben 9mm yani 0.9 cm çapında bir cıvata kullandım. Bunun içinde en ideal delme genişliğinin 10mm olduğuna karar vererek deldim.

Solda genişletişmiş hali sağda orjinal hali

Bu arada illa ki genişletmeniz gerekmiyor Allen silindir başlı cıvatalarda var ama kuvvet alanları havşa başlılar kadar dayanıklı veya rahat değil. Sağlam güç abanmak için en iyi cıvata türü havşa baş cıvatadır.

 

Solda genişletişmiş sağda genişletmeden önceki hali.

Fotoğrafta az bile genişletmişim işlem sonunda 2 mm kadar daha içeriye aldım böylelikle düşme esnasında cıvataya değil önce topuza vuracak. Hoş bu durum tartışılır kimisi yere düşme esnasında önce cıvatanın hasar görmesini tercih eder. 🙂

İşlem bu kadar artık cıvatanız allen başlı. İlerleyen senelerde veya bir sonraki seferde artık daha kolay açabileceksiniz.

Mesela şuan Suzuki v-strom motosikletimin gidon topunuzu açamıyorum böyle bir motosiklette nedense yıldız yapmışlar. Açmak istediğimde cıvata kafasını koparıp açacağım muhtemelen ve allene döneceğim.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir