Motosiklet Marş Motoru Kömürleri Nasıl değiştirilir?

Merhaba arkadaşlar motosiklet marş motorları çok sık arızalanan parçalar değillerdir. Ancak ihtiyaç duyulduğunda da bir o kadar hayatidir.

Motosiklet marş motoru temizliği ve kömür değişimini nasıl yapabileceğinizi paylaşacağım.

Motosikletimde  doğrudan bir marşa basmama sorunu olmadı. Ancak Marşa bastığımda böyle yarım saniyeliğine de olsa  böyle sıkışmış dönemiyorum tarzında stabil bir tepki vardı. Bu arada bahsettiğimiz motor Honda cbf 150 kilometresi de 55bin civarında.

 

 

Kilometresinin kendi ölçeğimde düşük olması sebebiyle marş motorunda sorun olabileceğini pek düşünmemiştim. Sonuçta motor kuryelik yapmadı tüm kilometreleri ben yaptım ne şartlar altında kullanıldığını biliyorum.

Gel zaman git zaman marş motorunu sökmeye karar verdim. Bu arada yazıyı genel bir kılavuz niteliğinde hazırlıyorum çünkü prosedürler hemen hemen tüm motosikletlerde aynıdır. Marş motorlarını sökmek motosikletin herhangi bir parçasını sökmekten daha kolay. Bu durum bana her zaman ilginç gelmiştir.

Genelde 2-3 cıvata sökerek Marş motoru kolayca motordan ayrılabiliyor. Bazı modellerde zor yerlere koyabiliyorlar ama motorların %95 inde oldukça kolay tek elle bile sökülebilecek kadar basit. Marş motorunun motordan sökülme kısmını ele almıyorum.

 

Motosiklet Marş Motoru Kömürü Ne zaman Biter

 

Kömür ne zaman bozulur kaç bin kilometrede bozulur gibi bir sayısal ömür asla olmaz. Normal bir kullanıcının yaptığı marş sayısı ile bir kuryenin yaptığı marş sayısı arasında yüzlerce kat fark var. işiniz eviniz kısadır 3km gider gelir 500 marş yaparsınız. 1500km yolda 500 marş işlemi yaparsınız. işiniz 50 kilometre mesafededir 30 marş yaparsınız aynı kilometrede 🙂 Dolayısıyla bunun bir istatistiği olmaz..

Vay efendim motor 100 bine geldi marş motoru kömürlerini bir değiştireyim diyemeyiz hala tertemiz olabilirler.

Sökmeden Önce Tedarik 

Sökmeden önce yapmamız gereken bir ön tedarik var mı?

-Kömür mü bitik yada kolektörün de sargısında herhangi bir yerinde bir arıza var mı? Yada hiç arıza yok mu tertemiz mi sökmeden tahmin etmek dışında net olarak bilmek imkansız.

-Eğer Motosikleti her gün kullanıyorsanız yani söküp marş motorunu masada bırakacak bir kaç gününüz yoksa 3 gün bekletmenin bedeli size kömür fiyatından daha pahalıya mal olacaksa.

Önceden kömürlerini bulup alabilirsiniz. Kullanmasanız bile evde yedek olarak kalabilirler. Günümüz Türkiye’sinde malzeme hiç bir zaman değer kaybetmiyor.

 

Gerekli Takımlar Ve beceriler

 

-Kömür tozlarını temizlemek ve genel olarak temizlik için balata spreyi

-Kolektör yatağı temizliği için çok az bir 500-1000 civarında zımpara

-Eğer varsa evde Kolektörü eşit zımparalamak için matkap türevi  rotoru çevirici bir nesne(Matkap şarjlı vidalama vs)

-Aldığınız parçaya göre değişir duruma göre lehim ve lehimleme becerisine ihtiyaç duyabilirsiniz.

 

mOTOSİKLET MARŞ mOTORU KÖMÜRLERİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

 

Başlamadan Önce Kısa Tanımlamalar

 

Hepsinden bahsetme sekte temelini bilmeliyiz.

9- Rotor (Sargıların ve milin bulunduğu Dönen ve gücü ileten ana parça. Aynı zamanda kömürlerin temas ettiği en önemli parça Arkadaki bakır kolektör üzerinden gücü alır.

22-Gövde Mıknatısların bulunduğu  Gövde. Buradaki mıknatıslarda kırık varsa veya yerinden oynama çıkma varsa motor randımanlı çalışmaz.

16-Kömürlerin ve gergi yaylarının takıldığı arka yatak

19-Saplama cıvataları

Bunun haricinde kalan parçalar sızdırmaz keçeler, burçlar , rulmanlar miller civatalar mevcut.

 

Uygulama

 

2 adet Saplama cıvatasını söküyoruz. Contalara zarar vermeden kibar bir şekilde çekiştirmek suretiyle ön kapağı çıkartıyoruz.

Ve sonrasında ben çok şaşırıyorum 🙂

 

 

 

Ön kapağı çektikten sonra orta yani mıknatısın bulunduğu kısmı da çekerek çıkartıyoruz. Burada mıknatıs kuvveti olduğu için  Önce alt kapak veya orta kısım çıkabilir sıralama fark etmez amaç ayırmak.

 

 

Arka kısımda da işler pek güzel değil bakır renginde olması gereken ne varsa kömür renginde.

 

Şu haline rağmen motosikletin  rahatlıkla marşa basabilmesi de Japon motorların ne kadar dayanıklı olduğunu bir kez daha kanıtlar sanırım.

 

 

Orta direk şaban filmindeki yabancı basketçi sahnesi geldi aklıma 😀

İşte Honda motorda böyle orta direktir Her şart altında bir şekilde çalışmaya devam eder.

 

 


 

 

 

 

Balata spreyi ve kompresörle alt yatağı biraz temizliyorum. Vidalardan birini sökmekte zorlandım. Mengeneye sıkıştırıp iyice kuvvet  vermem gerekti.

 

 

Kömür Yatağının hali

Kömürün bir tanesi alt gövdeye montajlı. (alt fotoğrafta gövde içinde görünüyor)  Bu kömürü anahtarla sökmek suretiyle çıkartıyoruz. Takarken ve sökerken çok dikkatli olmak gerek. Aşırı sert sıktığınızda mika türevi yalıtkan ve su geçirmez malzemeler çatlayıp kırılabiliyor.(Gövdede cıvatanın geçtiği kısım)
Ufaktan çatlasa ilk etapta sorun olmayabilir ama ilerleyen dönemde içine su alıp arıza yapmasına sebep olabilir. Özelliklede Basınçlı Yıkamayla çok sık yıkama işlemi yapıyorsanız.

 

 

Aynı zamanda bu malzeme yalıtkan materyal görevi görüyor. Tüm gövde eksi elektrik yüklüyken marş motoruna artı elektrik ulaşmasını sağlayan yer burası Bu yalıtkan malzeme olmasa kısa devre olur motora enerji gelmez.

 

 

 

 

Yeni ve Eski kömürlerimiz yan yana. Bu arada ben yay  ve yatağıyla komple yedek uygun takım aldım. Her motosiklet için bu şekilde hazır tamir takımları satılmıyor. Bu tarz durumlarda Bakır kısımlardan kesilerek yeni kömürün bakıra lehimlenmesi gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Kömürlerimizi taktık raylarına oturttuk. Geriye rotoru oturtmak kaldı.

 

 

 

Gelelim Rotora

 

 

 

 

 

Başka bir marş motorundan uygulama örneği

Zımpara ve maket bıçağı yardımıyla fazla zarar vermeden temizleyin. Eğer ki fazla zımparalarsanız yüzeyden çalarsınız inceltmiş olursunuz. Yada hatalı zımparalarsanız tüm yüzeyler eşit olmayacağı için Hatalı kısımlar Kömür üzerinde bir zımpara etkisi gösterir. Takıldığı yeri daha hızlı aşındırır.

 

Ara boşlukları da Maket bıçağı türevi bir malzeme ile temizlemeyi açmayı unutmayın.

 

 

 

Kömür yatağımıza  kömürlere zarar vermeden rotorumuzu oturttuk. Bu esnada 2.bir el veya mengene gibi malzemeyi düz ve sağlam tutabilecek kıskaçlı bir alan olursa işiniz daha kolay olur.

 

 

Bu arada arkadaşlar ben arada balata spreyi ve kompresör yardımıyla yapabildiğim kadar temizlik yapıyorum bu kısmı atlamışım fotoğraflama yaparken.

 

 

Rotoru Kömür yatağından çıkartmadan ve contalarına da dikkat ederek mıknatıs gövdesini de rotor üzerine oturttuk.

 

 

Kaldı geriye sadece üst kapak Contaları unutmayın..

 

Bu arada çizgilere dikkat edin. Saplamaların yuvalarını bulabilmek için ve de düzgün oturması için çizgileri ve yönleri birazda kendi kabiliyetinizle doğru ayarlamalısınız. Yoksa oturmaz. Cıvataları da sıkarken kendi söktüğünüz sertliğe yakın sıkın fazla sıkıp yalama

yapmak istemeyiz.

 

 

Topladıktan sonra motoru Önce bir elimle çeviriyorum dönme şekline bakıyorum her şey normal görünüyor anormal nedir ki?

 

Sıkışıklık veya aşırı gevşeklik veya bazı yerlerinde gevşeklik bazı yerlerinde sıkışıklık anormal durumlardır

Sonrasında motora bağlamadan önce

 

Evde bulunan test aküm ve el yapımı yaptığım motosiklet akü takviye kablomla test ediyorum.

 

 

Sorunsuzca çalışıyor.

 

 

Motosiklet marş motoru Kömürü Nereden Tedarik edilir?

 

Bazı motor modellerinin hazır kitleri oluyor. Bazı motor modellerinin hazır kitleri yine oluyor ama çok pahalı oluyorlar. Bu bağlamda örneğin ben honda cbf 150 motosikletin kömür setini 5 dolara almıştım. Marş motorunun orjinali 50 dolar civarında olduğunu düşünürsek makul bir fiyat.(Tl yazamıyorum artık yazı geçerliliğini yitiriyor)

 

Bu durumda Elinizde söktüğünüz kömür yatağıyla iyi bir kömürcü bulacaksınız oto sanayide. Ve sonrasında onu oraya lehimleyeceksiniz.

Burada da yapacağınız iyilik şu olacak sevgili arkadaşlar ben x marka y model motorun kömürünü sanayide kendim buldum ölçüleri şunlar. Siz daha kolay bulun keyifli çalışmalar.

 

Arkadaşlar bilgi paylaşılmadıkça bir değeri yok lütfen sadece ihtiyacınız olanı alıp kaçmayın insanlarla paylaşmaya çalışın..

 

Kömürle uğraşmak yerine yan sanayi motor alsam?

 

Çin malı ucuz sayılan bi motorun varsa zaten evet işçilikle aynı paraya geliyor ama. Hatrı sayılır bir motorunuz varsa o zaman yan sanayisi bile tamirinin çok çok üzerine çıkar ve hiç bir zaman orjinal kadar kaliteli ve sağlam olmayacağını söylemek isterim.

Ayrıca siz ustada ölüme terk ettiğiniz marş motorunun çöpe gittiğini sanmayın. Kömürünü değiştirip bir sonraki müşteriye güzelce satıyorlar. Belki siz bilmiyorsunuz ama size takılan motor bile bir önceki müşterinin kömürü bitik marş motoru olabilir :))))

Yada yan sanayi motoru yine alın ama orjinal motoru  da ustada bırakmayın belki bir gün tamir edersiniz.

 

Ben bu işlemleri yapamam

Ben bunun tamirini yapamam ama yaptırmak istiyorum diyorsanız direk marş motoru yapan yerler var marş motorunuzu yolluyorsunuz temizleyip onarıp yolluyorlar hem profesyonel işçilik hem de malzeme bozma riskini ortadan kaldırır. Maliyet olarak orjinal /2 civarı yani çıkma 2.el marş motoru fiyatına denk gelir ama yan sanayi almaktansa kesinlikle tavsiye ederim.

Firma ve marka tavsiye edemem hiç bilmiyorum.

 

Herkese keyifli Sürüşler

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir