Motosikletler Arabalara Göre Neden Daha fazla Ses Çıkartırlar?

Merhabalar ister motosiklete biniyor olun ister sadece merak edin. Motosikletlerin neden diğer araç türlerinden daha gürültülü olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu ilginç bir durum çünkü motosikletlerin motorları diğer taşıtlara kıyasla çok daha küçüktür. Bu sebeple bazen daha fazla ses çıkartmaları anlamsız geliyor.

Burada söz konusu ses kavramı motosikletin orijinal sistemini kapsayarak ele alındı. Ekstra egzoz veya çıkış değişiklikleri yapılmadan kendiliğinden çıkan fazla sesi kast ediyoruz.

Temel sebebi çoğunun sahip olduğu susturucunun boyutu, egzoz borularının uzunluğu kısacası sesi ve havayı bastıran parçaların araçlara göre daha kısa ve küçük olması nedeniyle herhangi bir motosiklet diğer taşıtlardan daha fazla ses üretebilir.

Uzun bir süredir motosiklet sürüyorum ve araştırıyorum, neden bu kadar gürültülü olabildikleri konusunda size kesin bir açıklama yapabilirim.

 

Motosikletler Neden Bu Kadar Gürültülüdür?

 

Motosiklet kullanmayan kişilerden sık sık neden bu kadar gürültülü oldukları ve motosiklet kullanıcılarının bunu bilerek yapıp yapmadıkları hakkında sorular alıyorum. Cevap basit olsa da, ayrıntılı bir açıklama hak ediliyor.

 

Susturucunun küçük olma zorunluluğu

 

Bir arabanın ne kadar sessiz olabileceğini düşündüğünüzde,  insanların motosikletlerin neden daha gürültülü olduğunu düşünmelerine şaşmamalı. Ancak arabaların motosikletlerden çok daha büyük bir susturucuya sahip olduğunu unutmamalısınız. Aslında temel bir motosikletin susturucusundan 3-4 kat daha büyük.

 

Susturucu nedir?

Adından da belli olduğu gibi egzozdan ve motordan çıkan sesi olabildiğince kesen izolasyon ekipmanıdır.

 

 

Motosiklet susturucuları çok daha küçüktür, genellikle 10-15cm den uzun değildir. Motosikletlerin diğer araçlardan çok daha gürültülü olmasının en büyük nedeni budur. Motosikletlerde daha büyük bir susturucuya yer yoktur.

 

Egzoz borusunun kısa olması

 

 

Motosiklet Egzoz bandı uygulaması Egzoz Wrap

 

 

Motosikletlerin bu kadar gürültülü olmasının ikinci nedeni egzoz borularının uzunluğundan kaynaklanmaktadır. Bir araba gibi çoğu araçta motorun egzoz deliğinden egzozun sonuna kadar olan mesafe 3-4metre uzunluğundayken, bir motosiklette sadece yaklaşık 1metredir.

Motordan çıkan ses ve havanın yavaşlaması, iç duvarlardan sıçraması ve enerjisinin ve hızının bir kısmını kaybetmesi için borunun içinde çok fazla kalma süresi yoktur. Başka bir deyişle, bir motosiklette egzoz boruları daha kısa olduğu için, daha yüksek bir ses çıkaran egzoz ve bunlardan daha yüksek bir hava çıkışı kuvveti vardır.

 

Ayrıca Motor bölmesi olmaması

 

Bir motosikletin bu kadar gürültülü olmasının üçüncü ana nedeni, motorun havaya ve atmosfere açık olması ve motorun içinde yukarı ve aşağı hareket eden pistonların sesini engelleyen hiçbir şeyin olmamasıdır. Çoğu insan, herhangi bir motor tipinin içinde devam eden bu süreçlerin son derece gürültülü olabileceğinin farkında değildir. İçlerinde dakikada binlerce mini patlama olduğunu unutmamalısınız.

Diğer araçların özel motor bölmeleri vardır. Kaputa ve motor bölmelerine ses ve titreşim önleyici süngerler yalıtım malzemesi uygulamaları mevcuttur. Bu nedenle sesin çoğu kesilir. Bir motosikletin bu muhafazaya sahip olmadığı açıktır, bu nedenle yakın kulakların kolayca duyması için tamamen açıktır.

 

Yeni Motosikletler Neden Eski Motosikletlerden Daha Sessiz?

 

Eski motosikletlerin yeni motosikletlere göre çok daha gürültülü olma eğiliminde olduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

Pek çok insan bunun, eski motosikletlerin gürültülü bir motosiklete sahip olmanın bir heves olduğu bir zamanda yapıldığı için olduğunu varsayıyor.

 

Aslında bundan çok daha fazlası var.

 

Eski motosikletlerde, susturucuları zamanla bozuldu ve daha az etkili hale geldi. Bir araçtaki diğer herhangi bir parça veya bileşen gibi, sürekli kullanım ve susturucudan geçen hava eninde sonunda onu bozacaktır. İnsanlar susturucuyu tamir etmeme eğilimindedir çünkü arıza kademeli şekilde ilerler ve bir süre bunu fark etmeyebilirler.

 

Susturucu teknolojisi, özellikle son birkaç yılda muazzam bir gelişme gösterdi. Daha yeni motosikletler, onları daha uzun süre daha sessiz hale getiren yeni teknolojiye sahip susturucularla yapılır.

 

 

Motosiklet motorlarının teknolojisi de yıllar içinde çok gelişti. Zaman geçtikçe motorlar daha verimli hale getiriliyor, bu da eski motosikletlerdeki motorlar kadar gürültülü olmadıkları anlamına geliyor.

 

Pek çok insan, susturucuyu temelde iptal edip, egzoz borularını daha kısa yapan “kısa borular” alır. Bunlar inanılmaz derecede gürültülüdür ve genellikle eski motosikletlerde yapılır, bu da eski motosikletlerin daha gürültülü olduğu görünümünü verir.

 

Sıfır aldığı garantili veya 3-5 senelik bir motosiklette kesme biçme işlerine pek girmek istemiyorlar ama eski motosikletler bu konuda biraz daha gözden çıkarılabilir oluyor diyebiliriz.

 

 

Motorcular Neden Gürültülü Motosikletleri Sever?

 

Çevrelerinde bunu takdir etmeyenler için genellikle can sıkıcı olabilir.

Motosikletçilerin gürültülü bir motosiklete sahip olmayı sevmesinin iki ana nedeni vardır. İlk sebep, sadece yüksek sesten zevk almalarıdır. Bunun için bilimsel bir açıklama yapamam, ancak bazı insanlar gerçekten motosikletlerinin ne kadar gürültülü olabileceğini duymaktan hoşlanırlar.

Şahsen aşırı gürültülü motosikletlere sahip olmayı sevmiyorum, ancak eski bir motosikletin sahip olduğu gürültüyü umursamıyorum. Belki de insanların motosikletlerinin bu kadar gürültülü olmasını sevmelerinin nedeni, sürüşlerini sergilemek için bir yansıma olmasıdır. Gürültü kesinlikle insanların bakmasını sağlayacaktır.

 

Ancak motosiklet sürücülerinin gürültülü motosikletlere sahip olmayı sevmelerinin belki de en büyük nedeni güvenliktir. 

Birçok insan, gürültülü bir motosiklete sahip olmanın güvenliğe gerçekten yardımcı olabileceğini tartışacaktır, ancak bir motosikletçinin diğer sürücülerin onları fark etmesini sağlamak için yapabileceği her şey yapmaya değerdir.

 

Motosiklet kazalarının en büyük nedeni habersiz araç sürücüleridir. göre , “Sürücülerin trafikte motosikletleri algılamaması ve tanımaması, motosiklet kazalarının baskın nedenidir. Motosikletle çarpışmaya karışan diğer aracın sürücüsü, motosikleti çarpışmadan önce görmedi veya çarpışmayı önlemek için çok geç olana kadar motosikleti görmedi.”

 

Motosikletler ve Gürültü Yönetmelikleri

 

Gürültülü bir motosiklete sahip olmak için geçerli nedenler olsa da, birkaç dezavantajı olabilir. Çok gürültülü bir motosiklete sahip olmak, aslında yasalarla başınızı belaya sokabilir.

Şehir yönetmeliklerinin sınırlarını zorlayabilecek gürültülü bir motosiklet kullanıyorsanız, kenara çekilebilir ve size ceza verilebilir.
Cezanın miktarları hem çok yüksek hem de trafikten men edilmeye kadar ilerleyebiliyor.

 

İlgili sorular

 

Motosikletler için gürültü sınırları nelerdir? Her şehir ve/veya Ülke kendi yasalarıyla biraz farklıdır ve çoğu motosikletin hızına bağlıdır, ancak genel olarak motosikletler (veya konuyla ilgili başka herhangi bir araç türü) 80-85’ten daha yüksek olmamalıdır. (desibel)

 

Keyifli ve ideal ses seviyesinde sürüşler dilerim

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir