Fiat Panda 169 Ateşleme bobini ve Oring Değişimi

Herkese merhabalar Fiat panda 169 aracımın ateşleme bobini oring ve ateşleme bobini değişimini gerçekleştirdim. İşlemi yaparkende bol bol fotoğraf çektim.

Yazı içeriği 
  • Kısaca ateşleme bobini nedir?
  • Ateşleme bobini arıza tespiti nasıl yapılır?
  • Ateşleme bobini oringi ne işe yarar?
  • Ateşleme bobini ve oringi nasıl değiştirilir?

Ateşleme bobini nedir?

Çok kısa şekilde açıklamak gerekirse motorun çakmağıdır diyebiliriz. Ateşleme bobini 12 volt beslemeden aldığı enerjiyi yaklaşık 10.000-12.000volta yükselten cihazdır. Bu voltajın yükselmesi  yakıtın kolay tutuşması içindir.  Yıllar içerisinde bozulabilirler yıpranabilirler hiç çalışmıyor olabilirler veya zayıf çalışıyor olabilirler.

Buda rölanti ve performans bozukluklarına motorda tekleme sorunlarına yol açabilir. Bu tip arızalar çok tatsızdır çünkü bir çok sebepten olabilir sizi yanlış tahminlere yönlendirebilirler.

Buji , buji kabloları , ateşleme bobini giriş sinyali , ateşleme bobini , arabanın beyni gibi cihazlarla beraber çalışırlar.Buralarda oluşabilecek herhangi bir problem ateşleme sisteminin zayıf çalışmasına sebep olur.

Ateşleme bobini arıza tespiti nasıl yapılır?

Ateşleme bobini arıza tespiti biraz zor bir işlem. Elektronik konusunda bilgili olmanız  ve risklerinide biliyor olmanız gerekiyor. Özellikle yüksek voltaj kısmı çarptığında çok can yakabiliyor.

Giriş ve çıkış dirençlerini ölçebilirsiniz. Her aracın kendine has değerleri var. Bizim aracımızda 2 ayrı bobin var. Bobinlerin ikiside aynı anda bozulmaz genelde. Dolayısıyla ölçümler esnasında 2 bobin arasında farklar görüyorsanız onarmali olabilir.

Şunuda belirtelim  bir bobin bozulduysa genelde 2. bobininde bozulması yakındır değişim yaparken 2 sini birden değiştirmek en sağlıklısıdır. Üst satırla bu satır çelişsede bu durum böyle.

Ateşleme piposu üzerinden test yapacaksanız pipoyu söküp şaseye yaklaştırarak atlama miktarına bakabilirsiniz. her pipoda kıvılcımlar eşit mi? Kıvılcım rengi mavi ve canlı mı? Bir tanesi veya iki tanesi diğerlerine göre daha az bir kıvılcım varsa mesela mavi yerine sarı renk bir elektrik ışığı varsa daha zayıf diyebilirsiniz. Sorunlu bir renk tespit ettiyseniz bobinin o portuna başka bir pipo takarak tekrar test alabilirsiniz düzelme var mı yok mu ? gibi

Bujilerin renklerine bakabilirsiniz.

Baktınız bujilere bir veya iki bujinin rengi diğer bujilere göre daha açık daha az yanma gerçekleşmiş buralarda bir sorun olduğu anlamına gelebilir. aslında en güzel bujiden anlaşılır. Yukarıdaki benim bujilerim hepsi aynı renk hepside sağlıklı. Bir sorun yok. ateşleme güzel.

Ben neden değiştirdim?

Gerek direnç değerleri. Gerek atlama elektriğini oluşturduğu ark ışığı olsun gayet iyiydi. Ben bulamadığım bir arıza olduğu için bütçemin yettiği ve basit tüm ihtimalleri kafamdan elemek için değiştirdim. Zaten kullanım klavuzlarında yazan 100-150 bin km ömürleri olduğu yönünde. bu 300k km de dayanabilir 150 bindede bozulabilir anlamına gelir. Fırsat bulmuşken değiştirmek istedim.

Bu arada buji buji kabloları ve bobin takım halinde değiştirdim.

Buji kablolarınında bir direnç değeri var. İdeal değerde olmazsa buradada kayıplar yaşanabiliyor aslında bunlar hepsi birbirine senkron parçalar dolayısıyla bunlarıda ölçmeyi ve detaylarını bilmeniz gerekiyor.

Ateşleme bobini oringi  ne işe yarar?

Bu bir çok arabada yok. Bizim ateşleme bobinimiz motor gövdesine birleşik halde. O yüzden sök tak hususunu kolay gerçekleştirebilmek için ortasında bir sızdırmazlık oringi bulunuyor. Bu oring yıllar içerisinde yada sök tak işlemleri sebebiyle sertleşebiliyor kopabiliyor yağ akıtmaya sebep olabiliyor.

Sökmüşken değiştirmekte fayda var çünkü çok ucuz ve basit bir parça. Ölçü konusunda fotoğrafladım ancak en güzel çözüm numuneyle oringciye gitmek ve orada seçmek yada bir oring takımı satın alıp takmadan önce test etmek. Oring setleri çok pahalı değiller 10 dolar civarına 200-300 adet oring alabiliyorsunuz ihtiyacınız olanı bizzat kendiniz bulabilirsiniz.

Esneyen malzeme olduğu için kalitesine esneme miktarına bağlı olarak markadan markaya bile ölçü konusunda değişiklikler olabiliyor çok az olsa bile.

Ateşleme bobini ve oringi nasıl değiştirilir?

Ateşleme bobinlerinin enerji soketlerini ve buji kablolarını söküyoruz.

Fotoğraflarda alan çok genişmiş rahatmış gibi görünsede aslında orada beyin , akü ve soketler mevcut. Ben fotoğrafları termostat değişimi esnasında çektiğim için o gün onlarıda sökmüştüm aslında bilen biri için o parçaları sökmek gerekli değil. Onun üzerine bir kaç kere daha söktüm elimi alttan sokup söktüm. Başka hiç bir şey sökmeden.

Malzememiz bu 10 numara anahtar gerekiyor. Tercihen en küçük lokma tipi 7.5cm kollu lokma olabilir yada 10 numara ağzı kapalı anahtar olabilir. Buralar doluyken ter takım girmiyor araya. en iyisi 10 numara 7.5cm ağızlı lokma.

Aşağılardaki sökülü boru tesisatını dikkate almayın dediğim gibi termostat için sökmüştüm. İşaretlediğim nokta var malzemeyi tutan. 1 tanesi somun şeklinde 2 tanesi saplama şeklinde.  Toplam 3 parçayı söktüğünüzde boşa düşmüş olur.

Peki malzeme elinize gelir mi gelmez? Neden çünkü sıkı geçme. Oring sıkışık. Bunu böyle hafifçe sağ sol yaparak oynatarak falan filan çıkartmanız lazım. Hafif dediğime bakmayın kaba kuvvet 🙂

Benim arabada usta başına geleni anladığından saçma sapan sıvı contalar sürmüş yukarıdaki fotoğraflarda görünüyor.Sanırım elinde oring yoktu.

Bobin değişimi içinde allen anahtar gerekiyor. çok kolay şekilde sökülüyor ve yerine yenilerini takabiliyorsunuz.

Ben marka olarak bosch marka tercih ettim. Hem buji kablolarını hemde ateşleme bobinlerini bosch marka aldım. Kaliteli ve marka  ürünler tercih etmeye gayret edin.Yerli malı saçma sapan ürünlerden uzak durun inanılmaz fiyat farkları yok ulaşılmayacak paralar değiller.

Montaj

Söktüğünüz gibi toplayınız 🙂 yeni oring veya eski oring olsun fark etmez oringi mutlaka motor yağı ile yağlayın. lak diye oturması lazım siz civataları bile sıkmasanızda o tam orayı öpmüş ve oturmuş olmalı oturmadıysa kendini sürekli geri atma eğilimi gösteriyorsa çeşitli denemeler yapın.

bobinler üzerinde hangi silindire giden kablolara ait olduğu yazıyor. 2-3-1-4 şeklinde sıralaması var. üzerinde yazdığı gibi.

Motor silindir sıralamasıda sol baştan 1-2-3-4 şeklindedir. birbirine doğru şekilde bağlamanız yeterli. Hata olursa araç kötü çalışır titreşim artar. ama araca zarar vermez. tekrar kapatır ve ayarlamanızı yapabilirsiniz.

Dilerim faydalı olmuştur çalışmalar..

 

Son bilgi

Nasıl ki insanda bir sağlık sıkıntısından fazla sıkıntı olabiliyorsa araçlardada aynı şekilde aynı anda birden fazla sıkıntı olabiliyor. Siz farkında olmuyorsunuz örneği ateşleme bobini %10 kayıplı çalışıyor. Motor % 5 kayıplı çalışıyor x parça %10 kayıplı çalışıyor en son bir yerde artık araba bunu size hissettirmeye başlıyor rölanti gibi güç kaybı gibi sorunlar oluşuyor.

Sonra siz yapmaya başlıyorsunuz bazen yaptığınız bir şeyin sonucu tam etki etmese bile eskisinden daha az arıza yapıyor artık tarzında sonuçlarda elde edebiliyorsunuz. Benim sürekli yaşadığım bir durum oldu bu son cümle. O yüzden bir şeyleri atlamadığınıza emin olarak yavaş yavaş ilerleyiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir