Araba Far tesisatı ve Far soketleri Yenileme-Fiat panda

Merhabalar aracım fiat panda 169 . Henüz 130 bin kilometrede olmasına rağmen bir Türkiye klasiği olarak ufak tefek saçma işçiliklere maruz kalmış. Bunları düzeltmekte benim işim.

Far soketinden kastımız h4 ,h7 gibi ampül soketleri değil. Onlara ulaşmadan önceki tesisat 🙂

Yan sanayi farlar almışlar. Orjinal soket yan sanayi fara oturmayınca kendince orjinal soketi bozmayarak bir ek sistemi yapmışlar. Ama hepsi birbirinden kötü.

Öncelikle elektrik bandı olarak nitelendirdiğimiz izole bant arabanın sıcaklığını geçtim güneşte bile kendini çok kolay bırakan gevşeyen bir bant.   7 tane kablonun temas etmesiyle sonuçlanacak bir iş için 14 tane pin kullanmak ve 14 ayrı ek yeri kullanmak zorunda kalınmış.


Ne kadar çok karmaşa ne kadar çok parça o kadar fazla arıza riski


Giriş

Gerekli ekipmanlar kısaca;

    • Oto elektrik yada temel elektronik bilgisi
    • Lehim yapma becerisi
    • Lehim , lehim pastası , muhtelif makaronlar
    • Aracınızdan geçen kablo sayısına uygun karşılıklı kaliteli bir kablo soketi
    • Multi metre ve kullanma kabiliyeti
    • Yarıklı kablo kanalı

 

Elektrik tesisatı bilgisindeki temel bir çok konu universaldir. Her araçta birbirine çok benzer. Bizim aracımız olan fiat pandanın farlarını sökmek için tamponu sökmek gerekiyor.

Tamponu söktükten sonra farları çıkartabilir hale geliyorsunuz.

Farlarımız yan sanayi olduğu için ve orjinal soketimiz uymadığı için farın kendi soketini kesip. Kendi uygun gördüğüm renk koduyla satın aldığım soketle birleştiriyorum. Birleştirirken lehim lehim pastası makaron gibi ekipmanlardan destek alıyorum. Oto elektrik ustalarından bizi ayıran şey bu. Sırf 5-10 dakika zaman kazanmak için makaron ve lehimleme işlemini çok gerekmedikçe malesef yapmıyorlar.

Soketleri bitirdikten sonra kabloların rahat geçebileceği ufak bir delik açıyorum toz kapaklarına böylece hem taktığım soket orjinal gibi görünüyor hemde içeriye toz girme oranı azalıyor.

 

 

Fara soketi montajlarken oluşturduğumuz renk kodları burada önem kazanmaya başlıyor. Ayrıca arabadan gelen kablolardan hangisi hangi maksatla kullanılıyor bunu bilmeniz gerekiyor.

Bunu bilmek için teker teker ölçebilirsiniz. Örneğin sinyali yaktığınızda sinyal kablosunda enerjinin gidip geldiğini görürsünüz.

Yeni model arabaların ve özellikle eski model bile olsa fiat arabaların canbus sistemleri var. Lambayı görmediklerinde bir kaç saniye içerisinde enerjiyi kesiyorlar. Dolayısıyla canbus sistemi varsa bu konuda zorlanabilirsiniz.

Ben servis klavuzunu bulduğum için servis klavuzundan yararlandım. Hangi kablonun hangi pinin nereye gittiğini zaten biliyordum. Ama çoğu araba veya sürücü benim kadar şanslı ve araştırmacı olmayabilir 🙂

 

 

Bu arada fiat panda da canbus sistemi var.  O yüzden no error dedikleri dirençten satın alıp park beslemelerine paralel bağladım. Aksi takdirde ledi 2 saniye çalıştırıp kapatıyordu enerji beslemesini.

Bu yaptığım tesisat düzeltmesinden önce far ampüllerim leddi. Sanırım çok kalitesiz işçilik neticesi halojen ampüle kablolama  temas noktaların bozulacağını fark eden elektrikçi led ampul önermiş eski sahibine. Sağlam tesisat sonrası halojen sevdiğim için tekrar halojene geçiş yaptım. Osram night breaker %150 serisini montajladım .Daha önceki araba ve motosikletlerimde severek kullandığım bir lambaydı yine parlaklığından memnun kaldım.

Suzuki V-strom Dl650 Osram %130 Ampül Uygulaması

Arka Sis farı

Arka sis farım çalışmıyordu. Düğmeye bastığımda hiç bir şekilde tetik almıyordu. Kontrolcüsü gövde beyninden olduğu için kablo kopukluğuna pek imkan vermiyordum

Arka sis farının çalışma şartlarında şu yazıyordu; kısa veya uzun farlar açık olmalıdır.(Servis klavuzu saolsun)

Kısa farları led olduğu için çalıştırmasına rağmen beyin kabulünde çalışmıyor olarak değerlendirmiş(Halojene kıyasla çok az elektrik harcadığı için) . Bu sebeple arka sis farım çalışmıyormuş. Halojen farlardan sonra arka sis farımda çalışmaya başladı.  Yani arabada bir düzenleme yaparken aynı zamanda başka bir derdimi daha çözdüm.

 

Elektrik tesisatının şakası olmaz.

Uçağından arabasına taşıtlar genelde elektrik ve elektronik arızalardan yolda kalıyorlar. Nasıl ki zamanında motor yağı değiştiriyorsak elektrik tesisatına da arada göz atmalı ve bakım yapmalıyız.

 

Keyifli Çalışmalar

Atakan Demirtürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir