Araba Takım Çantasında Bulunması Gerekenler

Merhaba değerli arkadaşlar

Arabanın yaşı markası modeli ne olursa olsun. Çok basit şeylerden yolda kalabiliyoruz. Bu gibi durumlar yaşamamak için çok basit ve çok az yer kaplayan önlemler alabilirsiniz.

Özellikle belirli bir yaşa sahip bir araç kullanıyorsanız çok basit sebeplerden yolda kalma ihtimaliniz olabiliyor.

Şehiriçi -Uzunyol

Bunların bir çoğu şehir yaşamının olduğu yerlerde çok gerekli olmasada sık sık uzun yola çıkan kırsal yerlere seyahat eden biriyseniz yanınızda taşımanızda fayda olabilecek şeylerdir.

En basitinden bayram tatilinde yola çıkarsanız tamirci veya parça bulmakta çok zorlanırsınız. Bir bantı bulmak bile sizin için zehir olabilir.

Yazı içeriği

 

    • Araçta bulunması gereken takımlar?
    • Araçta bulunması gereken Sarf malzemeleri nelerdir?
Araçta bulunması gereken takımlar?

 

Tornavida

Çok kullanılan ölçülerde Düz ve yıldız tornavida 5×125 6×125 gibi. İzeltaş craft serisini önerebilirim.

Pense

Pense  ve buna ek Kargaburun yan keski de olabilir. Ama minimum pense olmalı.

 

Allen ve Torx Takım

Aracın modeline göre değişir ama bazı araçlarda bir çok parçada allen anahtar veya torx anahtar olabiliyor.  Eğer aracınızda sıklıkla kullanılan takımlarsa torx ve allen takımİzeltaş alyen takımı

Küçük boy kurbağacıkEn çok kullanılan anahtar ölçüleri (8-10-12-13-14 numara anahtarlar)

Başlıkta yazan anahtarlara ek olarak kendi aracınızda ihtiyaç duyabileceğinizi düşündüğünüz en çok kullanılan anahtarları tedarik  edebilirsiniz.

İzeltaş Anahtar Takımı
12volt kontrol kalemi veya ölçü aleti( sigorta ve elektrik arızaları için)

Bu ekipmana sahip olmayı düşünüyorsanız bunu kullanma becerisinide geliştirin oldukça basittir.12volt kontrol kalemi

Çeki Kancası

2.el araçlarda genelde olmaz Ne hikmetse aracı satarken bunu çalarlar.

Eğer yoksa mutlaka çeki kancası tedarik edin.

Sağlam bir çeki halatı

(Muayeneden geçsin  diye  satın  aldığınız  kalitesiz  setler  içerisinde  çıkanları  kast  etmiyorum.)

Çeki halatını sadece yolda kalındığında kullanılan bir şey olarak değerlendirmeyin. Kum çamur birikintisi çukur gibi yerlerden çıkmak için etraftaki araçlardan destek almanız gerekebilir.  Uçurum kenarından bir lastiğiniz düşmüş olabilir acil müdahale yapılması gerekebilir.

 Benzin-mazot hortumu

Satın aldığınız hortumun benzin veya mazota uygun olduğundan emin olun. Benzin solvent türevidir bazı boyalı malzemelere ve plastiklere zarar verebilir. Benzin deponuzda erimesini istemeyiz.   İlave bir not olarak yeni model araçlarda benzin çekilmesini önleyici çekvalf ve bunun için özel bir aparat bulunur. (Sadece tabancanın açabildiği) Aparat yoksa ayrıca tedarik etmeniz gerekir.

Mini lokma seti

Bütçeyi biraz daha arttırmak isteyenler için;

Bits tutucu tornavida , 1/4 lokma allen uçlar bits uçları lokma uçlarıyla kendinize daha profesyonel mini bir set yapabilirsiniz. Ben motosikletim için böyle bir set yaptım. Zaman zaman öyle faydasını gördüm ki anlatamam size. Misafirliğe gittiğim bir evdeki eksikleri gördüğümde bile çantamı çıkartıp bir çok şey yapabiliyorum.

Yani bu sette hem tornavida hem allen anahtar hemde numaralı anahtarlar mevcut aslında yukarıdaki listeyi daha ufak ve daha güçlü hale getirebilirsiniz kaliteli ürünlerle.20 dolar civarına bu tip bir çanta yaratabilirsiniz. Aracınıza uygun takımları bilirseniz daha doğru bir çanta yaparsınız bunuda hatırlatalım.

Hazır bits seti

Fotoğraftaki gibi hazır setler var bunlarda yeterli olabilir. Tornavida ve anahtar grubu için.

  • Akü takviye kablosu


    Hem etraftakilere yardım etmeniz gerekebilir hemde kendiniz yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Akü takviye kablosunda kalite çok önemlidir. Detaylar için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.

Akü Takviye Kablosu Nasıl olmalıdır? El yapımı akü takviye kablosu

Not Defteri , Powerbank , Kafa lambası , El tipi fener

 

Not defteri gerekliliği tartışılır. Günümüzde iyice önemini yitirdi.

Powerbank aracınızın elektrik tesisatında olası bir arıza olması durumunda telefonunuza ek güç sağlamak içindir.

Kafa lambası ve el feneri  İkisinden biri olsada yeterlidir. Acil durumda telefon fenerinden çok daha fazla iş yaparlar. Karanlıkta lastik değiştirmekten tutun yere düşürdüğünüz bir şeyi ararken bile faydası olabilir.

Reflektör

Aynı şekilde sırf muayeneden geçmek için satın alınmış reflektörler o kadar kalitesiz oluyor ki. Kendi kendine ayakta bile duramıyorlar.  Arıza , kaza durumu için lütfen aracınızda bir kaç reflektör barındırın. Kendiniz için olmasa bile başkalarına fayda sağlayabilir.

Ben şarjlı ve çakarlı bu üçgen modelden satın aldım. 10-20 dolar civarında bir ürün. Hem çakar özelliği hem fener özelliği hemde power bank özelliği var. Bu tip bir üründe tavsiye edebilirim.

Kaza videoları izleyen biriyseniz arıza durumunda arkadan çarpılarak ölenleri yaralananları az çok görmüşsünüzdür.

 

Lastik Tamir Seti , Kompresör ,Fitil, Tamir spreyi, Kriko , Bijon anahtarı

 

Kriko ve bijon anahtarı zaten demirbaş olarak olması gerekenler arasında.

Son model araçların bir çoğunda artık stepne yerine mini bir kompresör ve fitil seti veriliyor. Yada tamir köpüğü.

Arabanızda stepne varsa mutlaka taşımanızı öneririm. bunun dışında Lastik tamir köpüğü yada fitil seti satın alabilirsiniz. Küçük bir 12 volt kompresör satın alabilirsiniz. Bazı durumlarda  bunların hepsi gerekli olabilir.

Motosiklet için bir yazı yazmıştım. bir çoğu araba içinde geçerlidir göz atabilirsin

Motosiklette patlak lastik tamir yöntemleri

Sarf malzemeleri

 

Yağ

Arabanız yağ eksiltmiyor olabilir. Ama bir oring conta veya cıvata yıpranması sonrasında yağ sızdırmaya başlayabilir. ufak yağ kaçaklarıyla başa çıkmak için 1 litrede olsa aracınıza uygun yağ taşımanızda fayda var.

İzole bant, Bez bant

Soyulmuş yıpranmış elektrik kablosu varsa veya kopuk kablo varsa birleştirmek ve yalıtmak için gereklidir.

Cırt kelepçe

Jant kapağından tutun kırılan herhangi bir parçayı sabitlemek gibi bir çok amaç için gereklidir. Her araçta olması gerekiyor.(20-30cm 10-20 adet bulundurulabilir yada bir paket 30cm alın arabada bulunsun )

Duct tape Tamir bandı

Olası ufak tefek bir kazada sallanan veya çatlayan parçaları bantlamak ve bir arada tutmak için kullanılır. Kalitelileri oldukça sağlam olup dağılmadan uzun kilometreler gidebilirsiniz. Ayrıca bir şeyleri sabitlemek içinde kullanılabilir

Boru kelepçesi

Aracınız belirli bir yaşın üzerindeyse hortumlarda kelepçelerde vs yıpranmalar kopmalar olabilir. Bu gibi durumlarda aracın harareti hemen yükselir ve conta yakmaya sebep olabilir.

Harareti hemen fark edip yırtılan kelepçeye hortuma müdahale edebilirseniz çekiciye yüklenmeden yolunuza devam edebilirsiniz. Tabi ki yanınızda suda olmalı..

Bu iki madde benim aracımda mevcut. Hatta bir parça su borusu da taşıyorum gerekirse montajlayabilmek için.

Muhtelif amperde sigortalar

Sigortalar genelde durup dururken kesmezler. Genelde bir arızanın belirtisidir.

Bağlı olduğu cihazların birinde kısa devre veya aşırı güç tüketimi olduğu için kesmiş olabilir. Ama yanımızda bulunan yedek sigortalarla kısa vadeli çözümler üretebilir yada aracı hareket ettirebiliriz. Mutlaka yanımızda çeşit çeşit sigorta olmalı.

Kablo parçaları

Farklı kalınlık ve boylarda bir kaç metre kablo bulundurmanızda fayda var

Buji

Arabanız benzinliyse eğer buji taşımaktan zarar gelmez. Bir sonraki bakımda takacağınız bujileri önceden alıp arabanızın bir köşesinde saklayabilirsiniz. Eski model ve özellikle lpgli araçlarda ihtiyaç duyulabilir.

Ben buji değiştirmeyi bilmiyorum diyebilirsiniz; Tamirci bulabilirsiniz belki ama aracınıza uygun bujiyi stokta bulamayabilirsiniz.

Far Ampülü

İster sonradan led takılma olsun ister eski tip . Lambalar bozulabilen şeylerdir. Yedek taşımakta fayda var.

Ben kendi aracıma uygun bir adet far ampülü ve far soketi bulunduruyorum.

Park ampülü ,sinyal ampülü gereksiz olacaktır. Ama far ampülü ve bir tanede stop ampülü taşımanız faydalı olabilir.

 

Hortum

Bu biraz saçmalamaya kaçıyor. Ama benim daha önce başıma geldiği ve arabam 20 yaşında olduğu için ben bir tane arabamda kullanılan çaplara yakın çıkma hortum taşıyorum. Olası bir şeyde değiştirebilmek için.

Benzin Bidonu

Sizin için yada yolda kalan başka birine yardımcı olmak için kullanmanız gerekebilir.

Civata ,Somun , Elektriksel bağlantılar 

Ufak tefek parçalar için küçük bir organizeri doldurdum. Bir civata düşmesi veya vida atılması gereken bir yerde faydalı olabilir. Çok yer kaplamadığı için kayda değer olduğunu düşünüyorum.

 

Benim Takım çantam

 

Şu an yukarıda gördüğünüz kadar ufak ve basit bir takım çantam var. Sarf malzemelerin çoğunu stepnenin olduğu bölgeye sığdırdım. Aslında bu çanta beni tatmin etmiyor. Ama 2 motosikletim 1 arabam var. Ve Hepsine takımın en iyisini alıp koyamam.

Buda motosiklet takım çantam;

 

10 numara anahtar örneği

 

10 numara anahtar çeşitleri

Yukarıda 4 farklı çeşit 10 numara anahtar görüyorsunuz. bazen ağzı kapalı 10 numara lazım olur. Bazen çok derinlerde olur ve uzun bir 10 numara anahtar gerekir (tornavida tipi )

İşin doğrusu bir adet 10 numara anahtar tedarik ederek tüm 10 numara cıvataları sökmeniz mümkün değil. Takım taklavat işinin sonu yok. Bir atölye açın gördüğünüz her takımı satın alın.  Her şeyi aldım dediğiniz anda bile eksik takımlar çıkacaktır.

 

Yorum bırakmayı ve aklınıza gelen eksikleri paylaşmayı unutmayın.

 

İlgili konular;

Motosiklet Bakımı İçin Gerekli Takımlar Nelerdir? Hobi Garajı dizaynı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir