Fiat Panda 169 Periyodik Bakımları Ve Servis Detayları

Merhaba sevgili arkadaşlar Fiat panda 169 model bir araç aldıktan ve tüm bakımlarına kendim giriştikten sonra bu listeyi hazırlama gereği duydum.

Bu yazıda

    • Periyodik bakımlardan
    • Periyodik bakım için gerekli takımlardan
    • Aracın özel teknik verilerinden bahsedeceğiz.

 

Araç hakkında ekstra yorum yapmadan sadece servis detayları ve periyodik bakım listesinden bahsetmek istiyorum. Hemen hemen her yerini söküp gözden geçirdiğim için araç hakkında ciddi bir bilgi sahibi oldum.

Yağ değişimi

Çoğu benzinli araç gibi 10.000km de bir yağ ve yağ filtresi değişimi öneriliyor. Ama bu bilgi sizi rehavete kapmasın. Panda 169 Kullanım klavuzunda diyor ki 1000km de ortalama 400-500ml yağ yakması normaldir diyor. Yani yağ tüketimini sürekli kontrol edeceğiz.

Yağ kapasitesinin filtre dahil 2.8 litre olduğunu düşünürsek. En geç her 1000km de bir yağ tüketimini kontrol etmez ve zamanında ilave etmezseniz fazla uzun ömürlü olmaz motorunuz. Kısaca her ne kadar 10k yazsa da bence en geç 5binde bir değiştirmekte fayda var.

Filtre hariç yağ kapasitesi =2.5lt

Filtre dahil yağ kapasitesi =2.8lt

Yağ viskosite numarası = 10w 40

Yağ filtresi kodu =Bosch p3300 yada PM063

 

Karter tapası 12 numara allen anahtar ile açılıyor. Lokma tipi 12 numara allen anahtar kullanırsanız iyi olur.

 

Buji

 

Her 20 bin km de buji değişimi öneriliyor. Bujiler 16 numara anahtarla açılıyor. 16 numara kovan anahtar yeterlidir.

 

 

Tavsiye edilen orjinal bujisi ve kodu.  Ngk bkr5ez

 

Hava Filtresi

 

Hava filtresini değiştirmek bu araba üzerinde yapılabilecek en en basit işlem. Arada sırada bakmakta fayda var. kilometre ömrünü takip etmeksizin arada hava tutup temizleyerek ve gerektiğinde değiştirilerek kullanılabilir.

Hava filtresinde ben wunder kullandım alman malı fena değil.

Wunder wh654 filtre kodu

Polen filtresi

 

Polen filtresi yolcu konfor ekipmanıdır. Benim arabamda o kadar pisti ki anlatamam nasıl hava aktığını anlayamadım.

Hava filtresi gibi zamanı gelmesini beklemeden arada değiştirilebilir. Dışarıdan gelen temiz havanızın miktarı ve kalitesi artar. mümkün oldukça değiştirmekte fayda var. Filtre bile zamanla havadaki nemden ıslak-kuru ıslak kuru durumuna geçtiği için gözenekleri tıkanabiliyor yada çürüyebiliyorlar.

Polen filtresi kodu

Bosch 198 743 21 06

Wunder WP 604

Triger Kayışı

 

Her 120bin kilometrede bir yada 5 yılda bir değiştirilmesi öneriliyor.

Triger kayışı değişimi özellikle ihmal edilmemesi gereken bir şey.

Bunun yanı sıra ben her zaman vantilatör kayışı yada v kayışı olarak adlandırılan klima kompresörü , direksiyon pompası alternatör gibi ekipmanların bağlandığı kayışında tazelenmesi gerektiğinin yanındayım.

Görselde benim kayışımı görüyorsunuz. 18 yıllık orjinal kayışı. Yetkili servis dahil değiştirmemiş. Söküp tazeledim. Çatlağı söktükten sonra gördüm. Aşırı ucuz ve değişimi basit olan şu parçayı değiştirmemek çok saçma.

V kayışı kodu        DAYCO Marka 5 PK 1145

Lastik Ölçüleri 

 

Bijon Anahtarı Numarası 17 numara

155 x 80 x 13  bazı modellerde 13 jant

165×65 x 14 bazı modellerde 14 jant

Benim aracım 13 jant. Araştırdığım kadarıyla 13-14 arasında büyük farklar oluşmuyor. 13″ jant olan modelde lastikler daha yüksek oda biraz konfor katıyor işe. 13-14 Sizin tercihiniz birazda.

Lastik basınçları

 

Normal yük 26psi (Sadece şöför)

Tam yük 32-33psi ( Birden fazla yolcu ve eşyalı)

Lastiklerin ince olması jantın küçük olması bu arabayı lastik bakımından aşırı ekonomik hale getiriyor. Bunun yanı sıra yakıt tüketiminin düşük olmasını sağlayan sebeplerden biri.

Zaten 1.2 motora sahip 800 kiloluk bir araca dünyanın en iyi yol tutan lastiklerini de taksanız sonuç çok değişmez o yüzden orjinal ölçülerine müdahale etmenizi önermem. Bu arabanın mantığı yerden yüksek hafif kötü yollarda kasislerde yumuşak gidebilmek üzerine kurulmuş. Yere yapışıpta aşırı yol tutuşlu hızlı bir sürüş sunmak için değil.

Radyatör suyu

 

Radyatör suyu 2-3 yılda bir değiştirilmesi gereken bir ürün. Özelliklede eski arabalarda bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Uzun süredir değişmediyse yada zamanında antifriz olmadan kullanıldıysa.

Siz antifriz kullanmaya bağladığınızda problem olabiliyor. Görseldeki yedek depoda antifriz olmayan şeffaf berrak suyu görmektesiniz. Temizlik esnasında kısa bir süre saf su ile kullandım.

Bu arada eğer kaloriferiniz ısıtmıyorsa o zaman pislik nedeniyle kalorifer radyatörünüz tıkanmış veya bir şekilde devirdaim kuvveti azalmış olabilir.

Bu durumda temizlemek veya gerekirse radyatörün yenisini almanız gerekebilir.

Benim radyatörüm biraz tıkalıydı 40 derece kadar sıcaklık verebiliyordu temizlik sonrası 77 derecelere kadar sıcaklık görmeye başladım.

Temizleyici atmak arabanız daha önce antifrizsiz kullanıldıysa risklidir her yeri delebilir açabilir 🙂

Kalerifer değişimi daha garanti olur.

Radyatör Kapasitesi

4.6litre

Antifriz ; 1:1 oranında seyreltilmiş antifriz öneriliyor. Yarısı safsu yarısı antifrizli su olacak şekilde.

Ben antrifriz olarak Castrol sf kırmızı antifriz kullanıyorum. Aracın orjinalinde kırmızı antifriz önerilmiş. Aslında çoğu araçta kırmızı antifriz önerilmez.

Antifrizinizi ölçmek istiyorsanız glikometre denen aletle kaç derecede donacağını ölçebilirsiniz. Yaşadığınız iklim soğuk bir iklimse antifriz değeri yükseltilebilir.

Castrol Antifrizi 1:1 oranında seyreltirseniz -11 derece civarı bir değer görüyorsunuz. Eğer çok soğuk iklimli -20-25 leri gören bir şehirdeyseniz daha yoğun antifriz kullanmalısınız.

Şanzıman Yağı

Manuel vites kutusuna sahip Panda 169larda her 3 yılda bir yada 100bin kilometrede bir şanzıman yağı değişimi öneriliyor. Peki bunu yapan usta veya kullanıcı var mı yok.

 

Yaparsanız şanzıman dişli ömrünüz uzar. Vites geçişleriniz daha yumuşak olur. Araba geçişlerde daha sessiz geçer.

Şanzıman yağı kapasitesi ;1.65litre

Yağ kodu ;75w 80 viskozite

 

Şanzıman yağını değiştirmek için yağı kendinden yükseğe pompalayabilen bir şanzıman yağı pompasına ihtiyacınız var. Bunun dışında şanzıman yağının 2 adet tapası mevcut biri doldurma biri boşaltma için. Her ikiside 8 numara allen anahtarla açılabiliyor. Yine lokma tipi kuvvet uygulayabileceğiniz lokma anahtarları tercih etmenizde fayda var.

 

Sıvı Seviye Kontrolleri

Yağ , fren hidroliği , Cam suyu gibi sıvıların depoları ve kontrolü

 

Fiat Panda Far ampülü ve Diğer aydınlatma lambalarının soket kodları

Fiat panda 169 Araç Ölçüleri

 

 

2 comments

    • Piyasada motor yağlarının çok fazla sahtesi olduğu için uzun süredir bu konu üzerine durmuyorum. güvendiğim satıcılardan bilinen markaları dikkatli şekilde almaya çalışıyorum.

      yağın durumuna bakarak daha erken değiştiriyorum. Doğrudan bir marka öneremeyeceğim malesef.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir