Motosikletin Kulaklar Üzerindeki Etkileri Önemli

Motosiklet kullanırken kulaklarınız için en büyük problem egzoz ve motor gürültüsü değildir.

Kulak sağlığını tehlikeye atan en büyük problem çevredeki araçların gürültüleri lastiklerinin asfaltla sürtünme esnasında oluşturduğu ince frekanslar ve  en önemlisi rüzgar sesidir.

Milyonlarca insan aşırı sese bağlı işitme kaybı (NHL) riski altındadır. Motosiklet kullanıcılarının hepsi de bu kategoriye dahildir.

İşitme Kaybı %100 önlenebilir bir rahatsızlıktır. Ancak bir kez gerçekleştiğinde tamamen kalıcı olabilir.

 

Kasklar Gürültüyü Önler mi?

Tam kapalı veya çenesiz hiç bir kask türü rüzgar gürültüsünü kesmek için yeterli değildir. Kaldı ki çoğu zaman vizör açık olarakta kullanıyoruz.

Motosiklet kaskının içindeki gürültü seviyeleri Yapılan hıza göre -80 ile 110 db arasında yer alır. Hızınız ne kadar fazlaysa maruz kalma oranınız o kadar yüksektir.  Bu oranda bir sese sadece bir saat bile maruz kalmak düzenli olarak yapıldığında işitme kaybına neden olabilir.

En sevilmeyen Motorcu tiplemeleri

Motosiklet Gürültüsü

Son bir kaç yılda motosikletler daha sessizleşmiştir. Bununla birlikte rüzgarın neden olduğu rüzgara aşırı maruz kalmak hala bir endişe kaynağıdır. 65km hızla bir motosikletçi kaskın etrafındaki türbülanslı hava akışının neden olduğu 90db düşük frekanslı rüzgar gürültüsüne maruz kalır.

Saatte 160km/h hızla 110db’dir. Buda günde 5 dakikadan daha az süre bile maruz kalınsa iç kulağın kendi kendine büyüyemeyen duyusal saç hücrelerine o kadar fazla zarar verebilir veya yok edebilir anlamına gelir.

Kask türü motosiklet türü veya oturma pozisyonu seçiminizden bağımsız olarak , gürültü seviyeleri kulaklarınıza sürekli olarak zarar verir ve 90db değerini aşar. Kask ölümcül yaralanmalar ve darbelere karşı koruma sağlar.

Fakat bir çok gürültüyü dışarda tutmak için tasarlanmamıştır. Çalışmalar Kask takmaktan kaynaklanan maksimum gürültü azaltımının 7 ile 10db kadar olduğunu göstermiştir.

Yüksek hızlarda uzun süre kullanan sürücüler genellikle aşırı yorgunluk ,kulak çınlaması , baş ağrısı ve hatta dengesizlik gibi semptomları rapor ederler. Sizde bir kaç saatten fazla motosiklete maruz kaldığınız yada çok yorulduğunuz günler bu çınlamaları veya yorgunluğu hissetmişsinizdir.

 

Kulaklarınızı Nasıl Korursunuz

 

    • İşitme kaybının önlenmesine yardımcı olmak için binicilerin yapabileceği bazı şeyler vardır.
    • Motosiklet sürerken kulak tıkacı takın. Tek kullanımlık köpük kulak tıkaçları ucuzdur ve 25 dB’ye kadar sesi kapatabilir, bu da tehlikeli ve güvenli gürültü seviyeleri arasındaki fark anlamına gelir. Kulak tıkacı, motorla veya çevredeki uyarı sinyalleriyle ilgili sorunları duyma yeteneğinize müdahale etmeyecektir.
    • Kulak tıkacına inanılmaz paralar vermenize motosiklet için özel tıkaçlar almanıza gerek yok. Tek kullanımlık tıkaçlar veya yıkanabilir iş güvenliği tıkaçları 25-30db seviyesinde bir yalıtımı fazlasıyla sağlıyorlar. Ben senede bir kaç tane kaybediyorum.
    • Aşırı rüzgar gürültüsüne neden olan yüksek hızlı koşullardan kaçının (veya en azından kulak tıkacı takın).
    • Mevcut işitme seviyenizi belirlemek için işitme testinizi yaptırın. İşitme kaybınız varsa, daha fazla kaybı önlemek için adımlar atabilirsiniz.
    • Kaskta müzik dinlemek istiyorsanız Kulak tıkacı+ interkom kullanabilirsiniz. Yada Kulağı tam kapatan kulak içi kulaklıklar ve düşük bir ses seviyesi ile dinleyebilirsiniz.
      Hem dışarıdan gelen gürültüyü azaltır hem de kısmen kulak tıkacı vazifesi görecektir. Kötüyle daha kötü arasında bir seçim yapmanız gerekirse interkom alacak bütçeniz yoksa ikinci seçenek iyi kabul edilebilir.
    • Sürüş esnasında kulaklığınızdaki ses yeterli gelmiyorsa ; Sesi açmak yerine dışarıdan gelen gürültüyü daha iyi kesebilen daha profesyonel kulaklıklara yönelin. (Aktif-pasif gürültü önleyici özellikli kulaklıklar var )

 

Gürültüye bağlı işitme kaybı hakkında başka ne bilmelisiniz

 

Kalıcı işitme kaybının tedavisi yoktur. NIHL için en belirgin “tedavilerden ” biri, yüksek gürültüye maruz kalmaktan kaçınmaktır.

İşitme kaybı nadiren ağrılıdır ve semptomlar genellikle kulaklarda belirsiz basınç veya dolgunluk hisleridir ve gürültüye maruz kalmanın sona ermesinden birkaç dakika, saat veya gün sonra kaybolabilir. (Film sahnelerindeki bomba patlamalarından sonra insanların duyamamasından hatırlayabilirsiniz)

Bir çok kişi belirtiler kaybolunca kulaklarının normale geri döndüğünü ve işitme kaybının bir ömür boyu biriktiğinin farkında olmadığını varsayar.

İşitme Testi yaptırmak yalnızca bir dakika sürer. Uzun saatler veya uzun yollar motosiklete bindiyseniz veya binmeyi düşünüyorsanız arada sırada test yaptırmanızı mutlaka öneririm.

 

Keyifli ve güvenli sürüşler

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir