Motosikletin Boş Vitese Zor geçme Sebepleri Ve Çözümleri

Motosikletiniz boş vitese zor mu geçiyor?  Geçmekte zorlanıyor veya geçmek istemiyor mu?

Nedenlerinden ve çözümlerinden bahsedeceğiz

 

Motosikletinizin boş konumuna zor geçmemesinin genel nedeni, debriyaj kablosunun yeterli gevşekliğe sahip olmamasıdır. Gevşemiş ya da çok sıkılmış bir debriyaj kablosu debriyaj doğru zamanda ayrılmasına engel olacaktır.

 

Debriyajı doğru boşluğu verecek şekilde ayarlamanız gerekir. Bunu yapmanın 2 yolu vardır. Birincisi kullanım kılavuzundaki ideal boşluğa bakmak. Diğer yöntemde 2-3mm sıkma gevşetme yöntemleriyle deneme yanılma yaparak ayarlamaktır. Günümüzde en kabul gören tabi ki deneme yanılmadır. En hassas ayarı bu şekilde yapabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için;

 

Motosiklet Debriyaj Ayarı Nasıl Yapılır? Püf noktaları nelerdir?

 

 

Eğer motosiklet hareket halindeyken vitesler rahat şekilde geçiyor. Ancak durduğu yerde boş vitese zor geçiyorsa, genellikle bu büyük bir problem değildir.

 

Motosikletinizi birkaç cm öne veya arkaya hareket ettirerek sorunsuz bir boş konumu sağlayabilirsiniz.

 

Şimdi motosiklet neden boş vitese zor geçiyor biraz daha derine dalalım.

 

 

 

Debriyaj Sorunları

 

 

 

Motosikletin vitesleri ve özellikle boş vitese zor geçmesinin 2 ana nedeni vardır. İlk sebep debriyaj ikincisi de yağdır.

En olası sebep genellikle debriyajdır. Debriyaj plakaları debriyaj kolunu çektiğinizde ayrılmayı başaramıyor. Sürtünmeye devam ediyorlar dolayısıyla boş vites zor geçiyor.

Bu nedenle debriyaj kolunuzun biraz serbest olduğundan emin olun. Genellikle debriyaj telindeki gevşeklik 2mm ile 3mm arasında olmalıdır.

 

Yağ sorunları

 

Vitesi boş konumuna getirememenizin bir başka olası nedeni, motosikletin içinde yeterli yağ bulunmamasıdır.

Motosikletinizde yeterli yağ seviyesi yoksa veya düşük kalite bir yağ kullanıyorsanız bu durum olasıdır.

Motosiklet Yağ seviyesi Kontrolü ve yağ eklenmesi

Debriyajın sorunsuz çalışması için yağlama çok önemlidir. Yeterli yağ yoksa veya yağ kalitesi iyi değilse, sürtünme artar buda vites değiştirmeyi zorlaştırır.

Yağ seviyenizi kontrol edin ve gereksiz aşınma ve yıpranmayı önlemek için yağı sık sık değiştirin.

Ayrıca, yağları değiştirirken, yağ viskozitesinin doğru seviyede olduğundan emin olun.

 

 

 Yaygın olmayan nedenler

 

 

Hasarlı debriyaj plakaları

Çok yaygın olmasa da yanmış veya hasarlı-çarpık debriyaj plakaları vitesi hareket etmenizi özelliklede boş vitese geçirmenizi zorlaştırır.

Son zamanlarda motosikletinizle uzun bir mesafe kat ettiyseniz, motosikletiniz çok uzun süre tam güç altında sürülmesi nedeniyle debriyajın aşırı ısınması ihtimali vardır.

Sorun çarpık debriyaj plakaları ise, debriyaj plakalarını düzeltmek için tamircinizi ziyaret etmeniz veya daha da kötüsü yenisiyle değiştirmeniz gerekir.

 

 

Sadece durduğunda boşa zor geçiyorsa

 

 

Yukarıda da paylaştığımız gibi sadece rölanti halinde beklerken vitesler zor geçiyorsa bu büyük bir sorun değildir.

Çoğu motosiklet aktif olarak bu durumla kullanmaya devam ediyor ve zaman geçtikçe o kadar alışıyoruz ki bu sorunun olduğunu unutuyoruz.

Tek yapmanız gereken motosikletin birkaç cm ileri veya geri hareket etmesine müsaade ederken tekrar boş vitese geçmeye çalışmaktır. Kolaylıkla geçecektir.

Başka bir pratik çözümse, Işıklara yaklaştık diyelim 4-3-2.vitese kadar düştük veya 1.vitesteyiz fark etmez. Motosiklet tamamen durmadan bir kaç saniye veya metre önce boş vitese atmak çok daha kolay olacaktır. Tamamen durmadan boş vitese geçmeyi alışkanlık haline getirirseniz. Hiç bir probleminiz kalmaz. Böylelikle sadece kendi motosikletiniz değil onlarca motosikleti “boş nerde ya bir türlü geçiremedim” demeden kullanabilirsiniz.   (Boş vitese atma olayı Bayırlarda geçerli değildir arka frene de basmamız gerekeceği için. )

 

 

Genel özet

 

    • En olası sebep, debriyaj kablonuzun yeterli gevşekliğe sahip olmamasıdır. Gevşemiş veya çok sıkılmış bir debriyaj kablosu, dişlileri değiştirirken sorunlara neden olur.
    • Debriyajı, gerekli olan uygun gevşekliği vererek ayarlayın. Genellikle, gevşeklik yaklaşık 2 mm ila 3 mm arasında olmalıdır. Üreticinin özelliklerini kontrol edin. Değilse, deneme yanılma yaklaşımına gidin.
    • Başka bir sebep düşük yağ seviyeleri olabilir. Motosikletinizi en son servis ettiğinizden bu yana 3 aydan fazla bir süre geçtiyse, vites sorunları olsun ya da olmasın, yağ kilometresini kalitesini ve seviyesini kontrol edin.
    • Diğer olası nedenler arasında çarpık debriyaj plakaları bulunur. Son zamanlarda motosikletinizi uzun bir yolculuk için sürdüyseniz, debriyaj plakalarınız aşırı ısınma nedeniyle çarpık olabilir. Yukarıda belirtilen diğer nedenlerde problem yoksa debriyaj plakalarını kontrol etmeniz muhtemelen en iyisidir.
    • Son olarak, sadece motosiklet durduğunda bu zorlukla karşı karşıya kalırsanız, endişe için bir neden olmayabilir. Bu, çoğu Motosikletçinin karşılaştığı yaygın bir sorundur. Motosikletinizi hafifçe öne doğru döndürün ve ardından vitesi nötr konuma getirin. Yada motosiklet durmadan önce boş vitese geçin.

Kişisel eklemem

Bazen mükemmel ayarlasanız sıfır debriyaj taksanız bile vites geçişleri dört dörtlük olmaz. Yukarıda bahsetmediğimiz en önemli konu. Motosikletin tasarımı ve kalitesidir. Bazı motosikletler şıkır şıkır sessiz ve rahat vites değiştirirken bazıları ağzıyla kuş bile tutsa çat çut şeklinde içeriden sesler gelerek değiştirirler. Özellikle çin grupları çok zevkli vites geçişleri yaşatmaz. Gerçek sürüş konforu için öncelikle güvenilir bir motosiklete geçmenizi öneririm.

 

Vites olmaması gereken yerlerde boşa düşüyorsa

 

Motosikletin Farklı noktalarda boş vitese düşmesinin sebebi

Motosiklette Vites Ne Zaman Değiştirilir? [Hangi Hızda]

Keyifli Sürüşler

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir