Motosikletin Farklı noktalarda boş vitese düşmesinin sebebi

Merhabalar motosiklet kullanırken kendinizi hiç 1-2 arasında ki boş vites haricinde ki bir yerlerde boşta buldunuz mu?

Hatalı boş nötr , gerçek nötrün bulunduğu birinci ve ikinci vitesin arasında herhangi bir yerde meydana gelen nötrdür. Bunun dışında diğer vites aralıklarında  4-5-6 vitesler arasında vites değiştirirken olması da en yaygın olanıdır.
Beklendiği gibi motor freni olmayacağı için rahatsız edici ve tehlikeli olabilirler.

Hatalı Boş vites eksik bir geçişten başka bir şey değildir.

Yanlış bir nötr, eksik bir geçişten başka bir şey değildir. Yolda ilerlediğinizi ve 5.vitesten 6. vitese geçmeye karar verdiğinizi varsayalım. Vites çubuğunu yukarı çekersiniz  ancak eksik bir vardiya olduğu için bir sonraki dişli grubuna tam olarak geçemez.

Tambur kayması dördüncü vites ve tam anlamıyla pozisyonlar arasındadır, çünkü dişliler arasında yanal boşluk olması gerekir, böylece iki vites aynı anda devreye giremez.
Yukarıda vites tamburunu görmektesiniz.

Hatalı bir nötr aldığınız da yapabileceğiniz en iyi şey debriyajı çekmek ve vites pedalını yeniden göndermektir. Ne yazık ki vitese geçtiğinde biraz kötü bir ses çıkartabilir.

Motor devrinizi şanzıman hızınıza uyarak şekilde gaz kelebeğini açarak yani boşta gaz vererek geçirmeye çalışmak en azından alacağınız bu kaba sesi azaltıp şanzıman sağlığına biraz daha faydalı olabilir.

Bununla birlikte, en iyi seçenek, yanlış nötrlerden tamamen kaçınmaktır.

Sahte Boş viteslerden nasıl kurtulursunuz?

Bunu  yapmanın en iyi yolu, ayağınızla kasıtlı olmak ve vites kolunu hareket boyunca itmektir. Yani vites geçirme tarzınızı bir gözden geçirmeli ve tam doğru şekilde doğru zamanlamayla yaptığınıza emin olmalısınız. Eski motosikletinizde böyle bir sorun yokken yeni motorunuzda olabilir şanzımanların toleransı tasarımına modeline göre değişiyor. Motosikletinizi biraz daha hissederek kullanmaya çalışmanızı tavsiye edebilirim.

Sorun devam ediyor veya çok sık tekrarlanıyorsa ve kendinizden eminseniz şanzımanınızda problem olabilir.

Bazı şanzımanlar bal kaymak sürmüşsün gibi pürüzsüz çalışır vites geçişleri çok yumuşaktır. Bazıları da sanki içeride biri dişlilerle kavga ediyormuş gibi çalışırlar. Bu biraz motosikletin mühendisliği ile ilgilidir. Doğru olan tabi ki daha pürüzsüz vites geçişleriyken bazı modeller gerçekten hayal ettiğinizden daha sesli çalışabiliyorlar.

Debriyaj çekiliyken veya vites boştayken lastikler neden dönüyor?

Debriyajın çalışma sistemi hakkında bir yazı paylaşmıştım bilginiz yoksa bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Motosiklet Debriyaj Problemleri Ne kadar Debriyajım kaldı? Ne zaman değiştirmeliyim?

 

Bunun dışında debriyaj bildiğiniz üzere sürtünme prensipleri üzerine çalışıyor. Motosikletin mekaniğinin birbirine ne kadar az sürtünmesini istersek debriyajda da tam tersini hayal ederiz.

İşte bu debriyaj  balatası ve sacları arasındaki grupla arada kalan yağ debriyaj çekiliyken veya boşta bile olsa bir miktar güç aktarımına sebep oluyor.

Özellikle yağ yeni iken lastik daha az döner ama yağın sürtünme önleyici özellikleri azaldıkça arka lastiğin daha fazla döndüğünü gözlemleyebilirsiniz.

 

Şanzıman, bir motosikletin en korkutucu parçalarından biridir. Şanzımandaki her oran için bir dizi dişli çark vardır. Ancak iletim işlemi oldukça basittir ve amacı da budur.

Şanzımanın arkasındaki tüm sebep, farklı tork ihtiyaçlarına ve motor hızlarına uyacak bir dizi dişli oranı sağlamaktır.

Bir motosiklet şanzımanı sabit bir eşleşme sıralı şanzımanıdır.
Bu, dişlilerin her zaman birbirine yapıştığı ve istediğiniz herhangi bir vitese yapıştırabileceğiniz bir araba şanzımanının aksine sırayla kaydığınız anlamına gelir.

İşte ortaya konan tüm bileşenler. Debriyajı sağ uca monte eden ve krank mili tarafından döndürülen giriş miliniz var, daha sonra zinciri ve arka tekerleği döndüren sol elinde kontrolü olan (debriyaj)  çıkış mili var.

Bazı dişliler şafta bağlanır, ancak yan yana hareket edebilirler, diğerleri ise serbestçe dönebilir, ancak yerinde kalabilirler.

Komşu dişliler bir araya getirildiğinde, kilitleri bir bütün olarak döndürülür, bu yüzden bu işleme  vites değiştirme diyoruz, çünkü dişlileri mil üzerinde ileri- geri kaydırıyorsunuz ve bu dişlilerin hareket etme şekli vites değiştirme çatallarıdır.

Üç vites çatalı vardır ve dişlilerde ki oluklara dayanırlar. Çatalların diğer ucunda pimler vardır.

Vites değiştiriciyi çektiğinizde, vites çatallarını hareket ettiren ve vites değiştiren vites tamburunu döndürür.

Ama neden ilk vites aşağı, ikinci vites Yukarı?

Neden  nötr sadece 1-2 arasında ve neden vites pedalı her zaman solda ?

Politik nedenlerle başlayalım. Yönetmeliklerin, vites değiştiricinin bisikletin sol tarafında olması gerektiğini ve yukarı kaldırmanızın sizi daha yüksek bir vitese taşıyacağını ve aşağı indirmenizin  sizi daha düşük bir vitese taşıyacağını belirtmesinin oldukça ilginç olduğunu düşünmüyorum.

Bu düzenlemeler 70’lerde kabul edildi ve dünya çapında motosiklet üretimindeki standartlaştırılmaya hizmet ettiler. Amerika büyük bir pazardı ve üreticiler söylenenlere uyuyordu.

Nötr ilkinin altında olabilir, 6’nın üzerinde olabilir, hatta üçüncü ve dördüncü arasında olabilirdi, ancak birinci ve ikinci arasında bulunur, çünkü bu en mantıklıdır.

Sadece durma noktasına geldiğinizde nötr konuma geçersiniz ve sadece daha düşük viteslerde olduğunuzda durursunuz.

Nötr, ilk vitesin altında olabilir, ancak ilk vitese geçmeye çalışırken yanlışlıkla nötre geçirebilirdiniz.

Honda cbf 150 Gösterge ışıkları değişimi nasıl yapılır? hangi lambalar kullanılır?

İşte burada, motosiklet şanzımanının arkasındaki temel bilgiler yatıyor.

Nasıl çalıştığı ve neden ve motosikletinizde  sert  bir vites geçişi  varsa, yağı değiştirmeniz gerektiği birazcık anlaşılabilir.

Şanzımanda çok sayıda döner kilitleme ve kayma parçası var ve eğer yağınız kirliyse, bu şeyleri iyi yağlamayacaktır. Yağ değişim zamanlarınızı geçirmemek her zaman faydalıdır.

Dilerim keyif almıştır ve kafanızda ki soru işaretleri biraz azalmıştır.

Keyifli Sürüşler

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir