Motosiklet Sürmek için Güçlü olmak gerekir mi ?

Merhaba sevgili motosiklet severler. Bir kendinize bir motosiklet satın alma düşüncelerinde boğuluyorsanız muhtemelen beraberinde kafanızdan milyonlarca başka soruda geçiyordur.
Böyle bir hobiye yaklaşırken sorular sormak iyidir.

Potansiyel yeni motosiklet sürücülerinin aklındaki en büyük soru , almaları gereken motosikletin boyudur.

Motosiklet sürmek için Güçlü olmak mı gerekiyor ?

 

Motosiklet kullanmak için güçlü olmanıza gerek yok. Her şekil ve büyüklükteki insan için uygun motosiklet  çeşitleri mevcut. Önemli olan seçtiğiniz motosikleti kendi başınıza dengeleyebilmeniz her hangi bir yardım almadan yan ayak / orta sehpaya alabilmeniz  ve en önemlisi de sağlam bir dengeye sahip olmanızdır. Motosiklet güçten çok pratiklik ve alıştırma gerektirir.

İnsanlar genellikle kişisel güç eksikliklerinden dolayı motosiklete binemeyeceklerini düşünebiliyor. Her kes motosiklet sürmeyi seçebilir , sadece uygun pratiğe ve doğru boyutta motosiklete sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor.

 

Neden Güçlü olmanıza gerek yok?

Bir araba kullanmayı düşünürken onu kullanmak için gereken fiziksel gücünüzü düşünmezsiniz. Sadece güvenli bir şekilde sürmek için gereken beceri ve uygulamayı düşünürsünüz. Motosiklette de durum aynı sayılır. Sadece motosikleti sürmek için gereken birkaç ek beceri var.

İnsanlar motosikletleri , spor salonunu haftada birkaç kez ziyaret etmediğiniz sürece hareket ettirmeniz neredeyse imkansız gibi görünen büyük hantal makine parçaları olarak hayal ederler.

 

Motosiklet kavramının esasen bisikletten biraz daha ilerlersek motorlu bisikletlerden geldiğini unutmamız gerekir.  O zamandan beri epey evrim geçirdiler , motosikletten çok bisiklete benzeyen çok motosiklet vardı.

 

Motosiklet kullanmak güçten çok pratiklik gerektirir.

Süreçte bir miktar güç olsa da motosikleti uygun şekilde nasıl hareket ettireceğinizi bilmek onu çok fazla güç kullanmak zorunda kalmadan kullanabilmenizi sağlar. Motosiklet ilk kez kullandığınızda biraz yorucu ve ağır gelebilir. Ama dediğimiz gibi sizin için uygunluğunu anlamak onunla pratik yapmakla ilgili.

 

Pratik yapmak sizi güçlendirir

 

Ayrıca diğer bir bakış açısıyla beraber ne kadar çok pratik yaparsanız , o kadar güç kazanacağınızı ve motosiklet sürmeyi çok daha kolay hale getireceğinizi unutmayalım. Bedeniniz kısa sürede motosiklet sürmeye koşullanacak ve zamanla fark edeceksiniz ki kas hafızası sayesinde vücudunuz motosiklet kullanmaya alışacaktır.

İlgili konu

Motosiklet Sürmek Bir Egzersizmidir?

Bununla beraber elbette sınırlarınızı anladığınızdan emin olun. Vücudunuz belirli bir motosiklete iyi uyum sağlamıyor gibi görünüyorsa , belki de o motosiklet size göre değildir. Bunun nedeni onu kaldıracak güce sahip olmamanız değil Vücut tipiniz muhtemelen başka bir motosiklet türüyle daha uyumlu olmasındandır. Kısa boylu veya insanlar bu sorunu yaşayabiliyor.

 

Bir motosikletin sizin için çok ağır olduğunu nasıl anlarsınız?

 

Bunu anlamak çok  zor olmasa da bariz belirtileri vardır.  Öncelikle aralarında seçim yapabileceğiniz bir çok  motosiklet türü var ve bazıları diğerlerinden daha ağırdır. Örneğin bir Tur motosikleti çıplak bir motosikletten çok daha ağır olacaktır. Bu ağırlıktaki söz konusu fark 100-150 kilo olabilir. Ayrıca motosiklet motorunun silindir hacmine silindir sayısına göre motor bloğu ağırlığı değişebilir. Ama kısaca bakmak gerekirse cc ne kadar büyük olursa motor o kadar ağır olur diyebiliriz.

 

Motosiklet sürmekte yeniyseniz her zaman daha düşük hacimli bir motosikletle başlamak en iyisidir  ve bu kural her kes için geçerlidir. Motorun gücüne alışmaya ve motorun ağırlığını motora taşıtmaya bağladığınızda daha büyük sayılan bir motosiklete geçiş yapmanız önerilir.

Motor boyutunun yani sıra motosikletin kendisi hakkında düşünmek isteyebileceğiniz başka şeylerde var.

Her iki ayağınızın parmak uçları yere değse bile motosiklet üzerinde tam kontrole sahip olamazsınız. Ayağınız çukura denk gelebilir farklı yüksekliklerdeki yerlere denk gelebilir. Düzde zor bela dengenizi sağlarsanız sağa veya sola dönüşlü bir bayırda motosikleti tutmanız çok çok zorlaşabilir.
Genel kural olarak İki ayak topuğunuzda tam anlamıyla yere temas etmelidir.

 

Uyumsuzluk belirtileri

 

Özellikle iç uyluk ve bacaklarınızda motosikletin neden olabileceği morluklardır. Motosiklet sürmenin başlangıcında ara sıra meydana gelen morluklar normaldir , ancak bunlar tutarlıysa ve iyileşmiyor gibi görünüyorsa motosikletin genişliği muhtemelen sizin için fazladır. Ayrıca motosikletle ilgili genel bir tedirginliğiniz olup olmadığını kontrol edin. Motosikleti kullanırken kendinizi güvende hissetmelisiniz.

 

Genel Kural

Aslında çok basit bir kural var. Kendi uyguladığım bir kural size de tavsiye ederim. Devrildiğinde tek başına kaldıramayacağını bildiğim motosikleti satın almam. Elbette ki devrilme durumunda insanlardan yardım isteyebilirsiniz , ancak asıl mesele şu ki motosikleti kendiniz dışarıdan yardım almadan idare edebilmeniz gerekiyor.

Kendinizi tüm motosiklet modellerini kullanabilecek ortalama boy ve güce sahip hissetmiyorsanız, yine de bir motosiklet alabilirsiniz. Sadece Sizin için uygun olan doğru türü almanız gerekiyor. Sele yüksekliği düşük modelleri tercih edebilirsiniz.
Genel olarak bakıldığında naked , cruiser  , commuter gibi modellerin sele yüksekliği oldukça düşüktür.

 

Daha Minyon insanlar için uygulanabilecek motosiklet modifikasyonları

 

Bazı insanlar, almak istedikleri belirli bir tür ve boyuttaki motosiklete tamamen karar verirler. Bunu çok iyi anlıyorum çünkü bende aynı noktalarda geziyorum.

Almak istediğiniz belirli bir motosiklet türü ve boyutu size uygun olan boyutun üzerindeyse güvenli hale getirmek için birkaç şey yapabilirsiniz.

1)Ağırlıklardan kurtulmak

 

Müdahale edebileceğiniz ağırlık gruplarını minimum seviyeye düşürün.Bazen orijinal haricindeki egzozlar toplam ağırlığa 15-20kilo fark edecek seviyede hafiflikler sağlayabiliyorlar.

 

 

2)Alçaltma kiti

Bir motosikletin arka amortisörünü alçaltabilirsiniz. Bunun sayesinde boy açığınız biraz daha kapanır.

 

3)Sele

Eğer seleniz çok geniş veya çok pofuduksa bu sebeple en az birkaç cm yukarda kalmış olabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse kendi motosikletim olan Suzuki vstrom da sele inanılmaz geniş ve yüksek. Bazı orta boylu kullanıcılar seleyi baştan yaptırarak motorun kendi yüksekliğini azaltmadan kendilerine göre bir çözüm bulmuşlar. Daha alçak ve daha ince bir motosiklete sahip olmak sorunlarınızın çoğunu çözer .

 

Keyifli Sürüşler

Yazın Motosiklet Sürmek Sıcakla ve Dehidrasyonla başa çıkmak

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir