Motosiklet Alırken Nasıl Pazarlık Yapılır? Alıcı-satıcı ilişkisi

Tekrar merhabalar Türkiye sınırlarında nasıl ki iyi akşamlar demek selam vermek kapıda gider ayak sohbete tutuşmak bir toplum alışkanlığıysa pazarlıkta bunlardan biri sayılır.

Satan kişi ürünü  isterse piyasasının yarı fiyatına yazsın yine de pazarlığa maruz kalır. Buda bunun bir toplum kültürü  olduğunun ince göstergesidir.

Tabi ki bu topraklarda yetişmemiz haricinde de bazı insanlar ekstra pazarlığa yetenekli olabiliyor.

motosiklet alışverişinde ;

 

-Nasıl pazarlık yapılmaz?
-Nasıl pazarlık yapılır?

10 yıllık aktif trafik hayatımda 10’a  yakın araç-motosiklet alıp sattım. Aktif hayatımda da yıllarca ticaret üzerine çalıştım.(İstanbul’un pazarlık merkezi Karaköy de)  Keza aynı şekilde 2.el olarak çok fazla ürün alım ve ihtiyacım olmadığında satışa devam ediyorum. Dolayısıyla pazarlığın , ölücülüğün her türlüsüne maruz kaldım kalıyorum.

 

Nasıl Pazarlık pazarlık yapılmaz?

 

-Düşük atış tekniği

 

30.000tl aktif ilanda ve ortalama bu rakamlarda piyasası olan bir motosiklete “15.000tl nakit kabul edermisiniz?

Sanki satıcı size kredi veriyor ne demek nakit?  Malzeme, zaten nakit olarak satışta. Bu tarz mesajlar genelde cevap görmezler. Ya da gereksiz laf dalaşına girmenize sebep olurlar.
Benim vereceğim cevap; 15 bin liran varsa 15 bin liralık motor bak dostum 30bin liralık değil.

 

-Şu kadar param var ,  veya öğrenciyim

 

Düşük atışla aynı sonuca ulaşılır. Yani bir yere varamazsınız.

 

-Motorla ilgili bahaneler

 

Çok popüler bir model değil , parçaları son derece oynanmış değiştirilmiş bu yüzden x fiyatımı kabul edermisiniz?

Satın almayı düşündüğünüz motosikleti küçümseyen bahane arayan tavırlar sergilemek size bir şey kazandırmaz. Satıcı motorunun durumunu zaten sizden iyi biliyor. Sizin haklı olmanız size artı bir durum sağlamaz.

-Satıcıya; Aklınızda ki en en son fiyat daha inmem dediğiniz fiyat ne olur diye sormak?
Bu soru her satıcıyı irrite eden bir sorudur. Pazarlığı alıcı yapar satıcı değil.

Bunun gibi bir sürü saçma pazarlık stratejisi var. Bence bunları  yazan adamların Tinder de “hey” yazıp hiç cevap alamayan adamlardan farkı yok.

Motosiklet alışverişi yaparken fiyatı düşürmenin çok daha iyi yolları var merak etmeyin. Ama bu yollar yukarıdaki yollar değil.

 

Motosiklet Pazarlığı mantıklı bir şekilde nasıl yapılır?

 

Satıcı ile kaliteli diyalog kurmak

 

1)Satıcıyı iyi hissettiren ve gerçekten motosikletle ilgili sorular sormak

-Son ne olur diye konuya atlamadan önce gerçekten motosikletin durumunu analiz etmek. Motosikletle ilgili sorular sormak önemlidir. Lastik durumu bakım durumu hasar durumu şase kontrolü bulunduğu şehir gibi.

 

2) Mümkünse yazılı değil sözlü iletişim kurun. Kendinizi tanıtın motosiklet hakkında konusun. Her şey yolunda giderse motosikleti görmek için bir zaman belirleyin.

 

3)Zamanlamayı doğru ayarlayın yavaşça teklifinizden bahsedin.

 

 

NOT

 

Teklif yapmak zorunda değilsiniz. Pazarlığı motosiklet başında yapmanızı tavsiye edebilirim. Motor başında pazarlık yapan adam gerçekten almayı düşünen cebinde parası olan adam hissiyatını uyandırır.

 

En kuvvetli pazarlık motosiklet başında yapılan pazarlıktır.

Özellikle 20bin tl ye kadar olan motosiklet kesimi genç veya bütçesini yeni toplamış  kadroya hitap ettiği için  cebinde parası olmadan kredi başvurusu kesin çıkar abi şeklinde bile telefon açan onlarca kişi oluyor.

 

İlanlara Erken yazmak

 

Aktif olarak ilanlara bakıyorsunuz ve motosiklet arıyorsunuz. Motosikletin fiyatıyla ilgili olarak.

 

Diğer arayanlarla değil de sahibi ile pazarlık etmek istiyorsanız erken aramalısınız.  Teklifiniz kabul görmese bile ilerleyen günlerde benzer teklifler geldiğinde eğer alıcı ile olan diyalogunuz kuvvetliyse “ilk sen aradın madem bu fiyata vereceğim siz alın” diyebilir.

 

Her telefonda motosikleti satın almak veya satmak zorunda değilsiniz. Bir motosiklet satılana kadar ortalama 20-30 kişiyle konuşulabiliyor.

 

Satıcının iyi görünmesini ve size ilgi göstermesini sağlayan sorular sorun

Bilmem nesi tamir gördü mü ? veya neden kilometresi bu kadar yüksek gibi sorular

Bu tip sorular bana motosiklet üzerinde pazarlık yapmak istediğini veya motosikletle ilgilendiğini düşündürtmüyor.
Genellikle Saçma absürt düşük atış fiyat tekliflerinin giriş cümleleridir.

Amerikan filmlerini bilirsiniz mahkeme salonlarında avukatlar sanıklara şu şekilde yaklaşırlar. “Sen dürüst bir insansın değil mi ?”  “ Doğru olanı yapmaya çalışıyorsun değil mi? “

Biz satıcıya kabadayı olmaya çalışmıyoruz ama,  iyi hissetmelerini istiyoruz.

İyi hissettiklerinle sizinle detaylı konuşmaya hatta belki de normalde hiç düşünmediği fiyatlara kadar inme eğilimleri olabilir.

 

Sorabileceğiniz bazı sorular şunlardır

 

  • “Bakımlı görünüyor-gittiğiniz bir tamirhane var mı yoksa bakımlarınızı kendiniz mi yapıyorsunuz ?” (her iki cevap da iyi!)
  • “Bu lastikler yeni mi? Çok iyi görünüyorlar”
  • “Bu şey bir klasik neden satıyorsunuz ki?

Tüm bu sorular retoriktir (yani cevap önemli değildir), ancak satıcıyı muhakeme etmeye zorlar. ( birbirine karşı savı olan 2 tarafı da dinlemek yani bi nevi empati )

Bizim Türk insanının pazarlık tekniği şundan ibaret “şurası da çizilmiş bunu da düşelim “ yağ zamanı yaklaşmış bunu da düşelim” Sen her mevzu ya bu şekilde girersen ilerde alacağın araçlarda ”  kardeşim yağını yeni değiştirdim.” diyerek saplamaya çalışan kitleyi teşvik etmiş olursun sadece.

 

Telefonla konuşmak

 

 

Birisi beni telefonla aradığında o motosikleti satın alma şansının en az %50 olduğunu düşünüyorum. Ama mesajda %10ihtimal bile vermiyorum. Mesaj sistemi genelde absürt teklifler veya absürt takas tekliflerinden ibaret.

 

Telefonla aramak satıcıya parantez içinde şöyle hissettirir;” Hey ben ciddi bir alıcıyım sıradan bir sorucu değilim.  Bu modelden az çok anlıyorum sana soracaklarım var..”

Ayrıca bir alıcı olarak satıcıyla telefonla konuşmanız karşınızdakini analiz etmenizi sağlar. Söyledikleri net mi kararlı bir şekilde mi söylüyor. Siz mi daha akıllısınız yoksa o mu? 🙂

Arkadaşlar telefonla konuşurken çekiniyor olabilirsiniz 3-5 telefon konuşmasından sonra bir şekilde rahatlar ve duruma alışırsınız..

 

Mesajla Pazarlık

Aynı şeyleri tekrar tekrar söyler gibi ilerliyoruz ama farklı örneklerimiz var

Mesaj 1: “Merhaba, harika motosiklet. Sadece bunları araştırıyorum ve birkaç sorum var. Bu gerçekten orijinal boya mı? Ya tekerlekler? Çok temiz görünüyor.”

 

Mesaj 2: “birkaç soru daha: en son ne zaman bakım gördü? Zincir değiştirildi mi? Ve bu lastikler ne kadar daha kullanılabilir?”

 

Satıcı eğer muhabbete ılıman yaklaştı ve ısındıysa. Sonrasında 30 bin liralık bir motosiklete 25 lira mı teklif edeceksiniz.

“Bak motosikletini beğendim. Sadece bir teklif yapmak istiyorum. Ancak sizin istediğiniz fiyattan biraz uzak 25 bin lira sizi için uygun olabilir mi? Teşekkürler?”

 

-Tabi ki 2 tane soru sorduk diye hemen 25 bin lira olur denecek hali yok. Genellikle cevaplar olumsuz olabilir ama en kötü ihtimalle orta yol bulunabilir veya kafadan dalıp “25bin lira olur mu”  diyen adamdan çok daha fazla kaile alınırsınız bu kesindir.

 

PAZARLIK  SADECE MOTOR BAŞINDA

 

Bazı satıcılar ilanlarına özellikle pazarlık motosiklet başında yapılır yazarlar. Bu aslında ölücüleri uzak tutmak için iyi bir yöntemdir.

Böyle yazıldı diye illa ki pazarlık payı çok az olacak anlamına gelmez. Gittiğinizde sizi tamamen şaşırtabilir beklediğiniz altında bile almanızı sağlayabilir.

 

Tabi ki kalkıp 2-3saatlik yollara veya başka şehirlere gidecek bir durum varsa mantıklı bir olay değil ama kısa mesafe veya aynı şehirde mantıklı olabilir.

Bunun birde şu türleri vardır ilana 20.500 , 20.750 yazar. “Pazarlık sadece motor başında ve cüzzi bir miktardır.” 250tl hadi bilemedin 500tl indirim yaparım”  anlamına gelir. Yine telefonda konuşup satıcı tartılabilir.500tl indirimi zaten kafasına koyduysa onun üzerinden de kendi özgün pazarlığınızı yapabilirsiniz.

 

Bugünlerde cebinde 20-30bintl nakitle kapıda nöbet bekleyen kimse olmuyor. Satıcı da müşterileri kaçırmak istemiyor.

 

Heyecanlı görünmemek

 

Motosikleti almak için gelmiş çok heyecanlı  ve ne olursa olsun alıp döneceğim tavırları sergilemeyin.

Özellikle yeni başlayan ve ilk motosikleti olan arkadaşlar bu tavırı çok sergiliyorlar. Kendimden biliyorum ilk 2 motosikletimde aynen böyleydim.

Motosiklet Durumuna göre Pazarlık

İkinci el motosiklet alırken dikkat edilmesi gerekenler başlığında bir konu yazmıştım.

Tekrar linkini paylaşalım

İkinciel Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Satıcının ilan açıklamasında beyan etmediği bir durum olduğu sürece örneği bakımları tam masraf istemiyor lastik şu kadar daha gider demesine rağmen. Motosiklet başına gittiğinizde fren balataları bitik Zincir ömrü %30 kalmış görürseniz. Zaten ortalama motosiklet üzerinde kısa vadede 3-5bin tl arası bir harcama yapılacağı kesindir.

En büyük pazarlık kozunuz aslında motosiklet üzerindeki eksikliklerdir.

Bunun üzerine “kardeşim bizde zaten bunları düşünerek uygun yazdık “ diye bir muhabbet dönerse.(İlan açıklamasında da yazmıyorsa yada masrafsız yazıyorsa  tabi ki ! )  O zaman bin lira daha verip masrafsızını almak daha mantıklı deriz. Teşekkür edip ayrılabilirsiniz.

Eğer motosikletin üzerinde eksik varsa ve o parçaların fiyatı bin liraysa satış esnasında bu 1500lira indirim anlamına gelir çünkü alan kişi bununla uğraşmak durumunda kalacak..

 

2015’te Mt 07 alış hikayem

 

2015 senesinde Mt07 Almıştım. O zaman sıfırı 19bin liraydı ve daha piyasaya gireli 1 sene olmamıştı bile.

Velhasıl ilan 16bin lira civarı bir fiyattaydı. Görüştük  Zincir biraz paslıydı , lastikte çivi vardı. Abi dedim lastik bin küsür lira zincir dişli bin küsür lira. Zaten 2bin lira masrafı var. Öyle sıkı bir pazarlık etmeksizin motosiklet üzerindeki eksikleri de dile getirerek motosiklet 13.750 mü 14.250 mi öyle bir fiyata almıştım.
Lastiğe yama yaptırıp öyle kullanmaya devam ettim.

Motosikletin sahibi İspanyol bir arkadaştı. Pazarlık sonrasında şunu söyledi.” Senden daha yüksek fiyat teklifleri geldi ama insanlar telefon açıyor şu kadar veririm bu kadar veririm şeklinde . teklifte bulunuyor sadece. Ben seni sevdim güzelce durumu da anlattın. içim rahat şekilde veriyorum.”

Kısacası;

Laf vardır Oldurur Laf vardır öldürür.

 

Kaç paranız var?

 

Dostlar arkadaşlar konunun başında da paylaştığım gibi 20bin liranız varsa piyasası 30bin lira olan motosikleti 20 liraya almanın peşinde koşmayın. Oldu da bir şekilde kabul etti satıcı. Kimse kolayına 10 bin lira bir anda indirim yapmaz. Motosikletin problemleri olabilir büyük masrafları olabilir. İlerleyen dönemde sandıkla satmak zorunda kalırsınız eski motorcular bu cümleyi çok kullanır. “ O kadar bıktım ki o motordan en son sandıkla sattım parça parça”

Türkiye pazarında 2.el ürünlerin şişirme oranlarını hepimiz biliyoruz ama yinede her malzemenin bir fiyatı piyasası vardır. 3 yıl önce 20bin liraydı şimdi nasıl oldu da 35 bin lira oldu diye düşünmeyi bırakıp kafanızı döviz kurlarına çevirin.

Bir ara sıfır motosiklet fiyatları öyle bir arttı ki birkaç arkadaşım vardı. 2016-2017 senelerinde.
Çocuk hayalindeki motosikleti almak için 2 sene para biriktirdi. Ama motora gelen  zamlar yüzünden yine alamadı motoru 2 sene önce en yüksek oranlı faizle kredi çekse yine de kardaydı..

“  Fren diskleri yamuk ama olsun motosikletim çok güzel “

Bütçenizin alabileceği en kaliteli en yolda bırakmayan en iyi frene sahip motosikleti tercih edin. Tasarımı en güzel olanı değil.

Son olarak elinizde para olduğu sürece motosiklet almak için acele etmenize gerek yok. Paranızın yettiği tüm motosikletler sizin güç sizde unutmayın.

Dilerim faydası olmuştur keyifli sürüşler

Atakan Demirtürk

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir